Grote bosbrand in noorden van Zakynthos

  • Nieuws over de bosbranden van september 2019 vind je hier

Een grote bosbrand het noorden van Zakynthos heeft honderden hectaren dennenbos verwoest. Dat meldt de brandweer op het Ionische eiland.

De brand brak twee dagen geleden uit bij het dorp Anafonitria, niet ver van het Agios Georgios-klooster, en Orthonies. Door de wind is het vuur uitgebreid in de richting van Volimes, Marion en Katastari. Het is nog niet bekend waardoor de brand is ontstaan.

Tientallen brandweerlieden proberen de brand onder controle te krijgen. De lokale brandweer krijgt hulp van eenheden uit andere delen van Griekenland. Bij de bestrijding van de brand zijn ook vier blusvliegtuigen ingezet. Een drone van de brandweer voert 24-uurs vluchten uit boven het eiland om de situatie in de gaten te houden.

Door de dikke rook die boven een groot deel van Zakynthos hing, meldden tientallen bewoners en toeristen zich met ademhalingsproblemen bij een dokter. Een brandweerman moest naar het ziekenhuis omdat hij last had van duizeligheid en uitdroging.  Het vuur heeft ook elektriciteitsdraden beschadigd waardoor de dorpen Orthonies en Maries zonder stroom kwamen te zitten.

Vandaag is er opnieuw een grote bosbrand uitgebroken in dezelfde regio, ditmaal is de brandhaard in de buurt van Agios Georgios en Navagio (het strand met het scheepswrak). De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Klik op de kaart voor een vergroting

In het voormalige stadhuis van Alykes is een controlecentrum ingericht om de werkzaamheden van de verschillende hulpteams te coördineren.

Eerdere bosbranden

Enkele dagen geleden woedde er een grote bosbrand in het zuidoosten van  Zakynthos. Het vuur ontstond toen aan de voet van de berg Skopos en verspreidde zich snel. De brand veroorzaakte ook grote schade aan radio-antennes, kabels en communicatiesystemen die op de berg staan. In april van dit jaar verwoestte een brand bij het dorp Maries minstens 60 hectare dennenbos.

Griekenland wordt vrijwel iedere zomer geteisterd door bosbranden. In de zomer van 2007 waren er extreem veel branden, daarbij kwamen toen 70 mensen om het leven.

Ben je in Griekenland en zie je ergens een (beginnende) bosbrand, bel dan direct met het alarmnummer 199

  • Beelden van de bosbrand bij Orthonies:

5 Responses to Grote bosbrand in noorden van Zakynthos

  1. […] [Dit is een bericht van april 2017. Het nieuws over de bosbrand(en) van juli 2017 vind je hier] […]

  2. […] Grote bosbrand in noorden van Zakynthos […]

  3. […] juli verwoestte een grote bosbrand in het noorden van Zakynthos honderden hectare dennenbos. Ook braken er branden uit in de buurt van Agios Georgios en Navagio […]

  4. Arne schreef:

    Wij waren in het najaar op Zakynthos, en dan zie je wat een ravage de (aangestoken?) brand heeft aangericht. Moeilijk te bestrijden ook, vanwege de wind.

  5. […] Grote bosbrand in noorden van Zakynthos […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: