Twee dorpen op Zakynthos geëvacueerd om bosbrand

 

De dorpen Agalas en Keri op Zakynthos zijn geëvacueerd in verband met een hevige bosbrand die in de directe omgeving woedt. De politie heeft de toegang naar de dorpen afgesloten en de inwoners zijn naar een veilige locatie op het eiland gebracht.

De eerste huizen werden geëvacueerd toen de vlammen slechts een paar meter verwijderd waren. Volgens de lokale website Ermis News weigerden enkele oude inwoners om hun huizen te verlaten. Eerder vandaag werden ook 120 toeristen uit Keri geëvacueerd, zij zijn met bussen naar een hotel in de badplaats Kalamaki gebracht.

De bosbrand ontstond vanmorgen rond 11.00 uur in het gebied tussen Agalas en Keri in het zuidwesten van het eiland. Het vuur heeft zich opgesplitst in drie fronten die woeden in Keri, Agalas en Lithakia. De website imerazante.gr meldt dat enkele oude verlaten huizen zijn afgebrand. Secretaris-generaal van Civiele Beschermingdienst Nikos Chardalias is ter plaatse om de situatie te bekijken.

37 brandweerlieden proberen het vuur onder controle te krijgen, ze worden bijgestaan door 9 blusvliegtuigen. Door de harde noordenwind is het erg moeilijk om de brand te bestrijden. Er is ook hulp onderweg vanaf de Peloponnesos, brandweerlieden en brandweerwagens komen met de veerboot vanuit Kyllini naar Zakynthos.

Het is niet de eerste keer dat het gebied rond Agalas getroffen wordt door bosbranden. In 2017 zijn duizenden hectaren bos afgebrand.

Ben je in Griekenland en zie je ergens een (beginnende) bosbrand, bel dan direct met het alarmnummer 199

Update 16/9: Meer dan 200 brandweerlieden zijn in de weer om de vlammen te bestrijden. Op maandagmiddag was de brand nog niet geblust, maar volgens de brandweer is er geen actief front meer. In de driehoek tussen de dorpen Lithakia, Agalas en Keri zijn nog wel kleine brandhaarden.

Er zijn geen gewonden gevalen door de bosbrand. Wel brandde een huis af en liep een andere woning brandschade op. Ook het hotel “Keri Village” liep aanzienlijke schade op door de natuurbrand.

Update 17/09: Iets na 16.00 uur braken in Mariés, in het noordwestelijke deel van Zakynthos, twee bosbranden uit. De branden ontstonden niet ver van elkaar, op vrijwel hetzelfde moment. Volgens lokale media ging het om een grote brand, die geen huizen in de buurt bedreigde.

De brandweer rukte direct uit met 10 wagens en 20 brandweermannen Ze kregen bij het bestrijden van de vlammen hulp van een blusvliegtuig en een helikopter. De lokale bevolking is er van overtuigd dat de branden op het eiland zijn aangestoken. De brand bij Mariés is onder controle.

 

2 Responses to Twee dorpen op Zakynthos geëvacueerd om bosbrand

  1. […] Nieuws over de bosbranden van september 2019 vind je hier […]

  2. […] Twee dorpen op Zakynthos geëvacueerd om bosbrand […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: