Twaalf bosbranden op Zakynthos

De brandweer op Zakynthos heeft hulp gekregen van collega’s uit andere delen van Griekenland bij het bestrijden van bosbranden, die op verschillende plaatsen op het eiland zijn uitgebroken. In totaal zijn er zeker twaalf brandhaarden.

De eerste branden ontstonden twee dagen geleden bij Maries, aan de voet van het Vrachionasgebergte bij de dorpen Katastari en Pigadakia en op drie fronten in het gebied rond Volimes. Gistermiddag kwam daar een brand in Agalas-Koiliomenos bij. Door de harde wind verspreidde het vuur zich snel, maar huizen worden (nog) niet bedreigd. Ook toeristen op het eiland lopen op dit moment geen gevaar.

Burgemeester Pavlos Kolokotsas zegt er zeker van te zijn dat de branden zijn aangestoken.  Ook secretaris-generaal voor civiele bescherming, Yannis Kapakis, denkt aan opzet. Tegen persbureau ANA zei hij dat de situatie ‘abnormaal’ was. “Wanneer brandweerlieden twee grote branden bestrijden en op andere plaatsen bijna tegelijkertijd nieuwe branden ontstaan, kan dat geen toeval zijn.” Morgen zal een onderzoek worden ingesteld naar het ontstaan van de bosbranden.

Eerdere branden

Klik op de kaart voor een vergroting

In juli verwoestte een grote bosbrand in het noorden van Zakynthos honderden hectare dennenbos. Ook braken er branden uit in de buurt van Agios Georgios en Navagio (het strand met het scheepswrak) en in het zuidoosten van het eiland. Het vuur ontstond daar aan de voet van de berg Skopos en verspreidde zich snel. In april van dit jaar ging minstens 60 hectare dennenbos in vlammen op door een brand bij het dorp Maries.

In heel Griekenland heeft de brandweer momenteel zijn handen vol. Op zeker 50 plaatsen in verschillende delen van het land zijn de afgelopen 24 uur bosbranden uitgebroken. De hoge temperaturen en harde wind bemoeilijken het werk. Vorige week brak een grote brand uit op Kythira. Het vuur legde ongeveer 8 procent van de vegetatie op het eiland in de as. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Griekenland wordt vrijwel iedere zomer geteisterd door bosbranden, vaak veroorzaakt door nalatigheid. In de zomer van 2007 waren er extreem veel branden, daarbij kwamen toen 70 mensen om het leven.

Update 14/08: Er zijn weer nieuwe branden uitgebroken op Zakynthos, wat het totale aantal 22 brengt. Op het eiland is inmiddels de noodtoestand afgekondigd. Minister van Justitie Stavros Kontonis, die ter plaatse is om de blusoperatie te coördineren, zei dat er sprake moet zijn van kwade opzet omdat sommige branden vrijwel tegelijk ontstonden: “Als dit geen een georganiseerd plan is, wat is het dan wel?”

Ben je in Griekenland en zie je ergens een (beginnende) bosbrand, bel dan direct met het alarmnummer 199

 

11 Responses to Twaalf bosbranden op Zakynthos

 1. […] Vier grote bosbranden op Zakynthos ‘Brexit-steun? Geef eerst de Elgin Marbles terug’ Griekse brandweer heeft handen vol aan bosbranden Haven van Kos weer open na aardbeving Athene wil beschermde status voor Griekse yoghurt Zangeres Arleta (72) overleden Volle maan en gedeeltelijke eclips boven kaap Sounion Brand Kythira ‘grotendeels onder controle’ […]

 2. […] Nieuws over de bosbranden van augustus 2017 vind je hier […]

 3. Martijn schreef:

  De gedachte van een Europese UNIE is ver te zoeken, zoals al tientallen jaren is gebleken.
  Alle UNIE-leden eensgezind de jaarlijks terugkerende bosbranden in Griekenland, Zuid Frankrijk, Portugal, Corsica, Sardegna bestrijden met menskracht en materieel.
  Nee, ten koste van heel veel geld en tijd bemoeien wij ons liever met buitengebieden als Mali en Afghanistan.
  Vergeet die Europese “natte droom” maar. De UNIE heeft er zelfs geen bluswater voor over.
  Martijn.

 4. […] op Zakynthos Op Zakynthos is de noodtoestand uitgeroepen. Op het Ionische eiland woeden momenteel 22 bosbranden en er zijn sterke vermoedens dat de branden zijn aangestoken. Volgens minister van Justitie Stavros […]

 5. Frank schreef:

  Er schijnt een nieuwe wet van kracht te zijn die zegt dat eigenaren van bosgrond hun grond mogen bebouwen indien hun grond wordt getroffen door brand.

  • Natascha schreef:

   Klopt, al is het geen nieuwe wet voor zover ik weer. Tijdens de bosbranden van 2007 (waarbij ook 70 doden vielen) werd gespeculeerd dat de branden werden aangestoken zodat projectontwikkelaars in het gebied konden gaan bouwen. Misschien moet er een wet komen die verbiedt om binnen een x-aantal jaren na een natuurbrand te bouwen op de grond.

   • Frank schreef:

    Dat zou al een goed begin zijn. Vrienden uit Zakynthos geven aan dat na 2007 de wet is aangepast. Na brand mag je niet bouwen en dat niet bouwen is nu weer ingetrokken.

   • Natascha schreef:

    Ah, die wetswijziging was mij ontgaan.

 6. […] tot dusver 5000 hectare aan bos en landbouwgrond in vlammen opgegaan. Op het eiland werden zeker twintig brandhaarden geteld. Bij de branden vielen geen slachtoffers, is geen vee omgekomen en werden geen huizen vernietigd. […]

 7. […] worstelt al enkele weken met een groot aantal – hevige – bosbranden, onder andere op Zakynthos, bij Kalamos,  op Kythira en op de Peloponnesos. De bosbrand die eerder deze week uitbrak op […]

 8. […] ‘Opzet in het spel bij bosbranden Zakynthos’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: