EC: ‘Stop strenger toezicht op Griekse begroting’

De Europese Commissie vindt dat Griekenland niet langer op het financiële strafbankje hoeft te zitten vanwege het grote begrotingstekort. In een advies aan de Europese Raad zegt de commissie dat de buitensporigtekortprocedure (BTP) stopgezet kan worden.

De BTP is bedoeld voor EU-lidstaten met een te hoog begrotingstekort. Deze lidstaten komen dan onder verscherpt toezicht te staan.

Griekenland staat sinds 2009 onder verscherpt toezicht. In 2009 bedroeg het tekort 15,1 procent van het bbp, maar dat was in 2016 omgebogen naar een overschot van 0,7%. Hoewel Griekenland in 2017 afkoerst op een tekort van 1,2%, komt het voor het tweede jaar op rij ruim onder de minimaal verlangde 3% van het bbp.

“Dit is een symbolisch moment”, zei EU-commissaris Pierre Moscovici van Economische en Financiële Zaken. “Na zo veel jaren van opofferingen door het Griekse volk plukt het land eindelijk de vruchten van zijn inspanningen. Griekenland is klaar om de bladzijde van bezuinigingen om te slaan en een nieuw hoofdstuk te openen van groei, investeringen en werkgelegenheid.”

Als het advies van de Europese Commissie wordt overgenomen, blijven alleen Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk onder strenger toezicht staan.

Advertenties

2 Responses to EC: ‘Stop strenger toezicht op Griekse begroting’

  1. […] EC: ‘Stop strenger toezicht op Griekse begroting’ […]

  2. […] De EU-landen hebben ingestemd dat er een punt wordt gezet achter het begrotingsbewind tegen Griekenland. In juli had de Europese Commissie al aanbevolen om Griekenland van het strafbankje te halen. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: