72.000 Grieken huis uit voor ontmanteling bom

bomontmantelen_thessalonikiOngeveer 72.000 inwoners van Thessaloniki moeten morgen tijdelijk hun huis uit vanwege de ontmanteling van een bom uit de Tweede Wereldoorlog.

De AN- M64 bom van 250 kilo werd vorige week ontdekt op een diepte van vijf meter tijdens graafwerkzaamheden bij een benzinestation in de voorstad Kordelio.

Bewoners in een straal van twee kilometer rond de vindplaats worden uit voorzorg geëvacueerd en met bussen naar sportscholen, stadions en cafés in de omgeving gebracht. Onder de evacués waren ook vluchtelingen en migranten uit het opvangkamp in de voormalige Softex- fabriek.

Bomexperts van het leger beginnen op 12 februari in alle vroegte met het onschadelijk maken van de blindganger. De operatie zal naar verwachting zes uur in beslag nemen. De bom wordt uiteindelijk vervoerd naar een legerterrein, waar hij vernietigd zal worden.

De terminal waar de langeafstandsbussen stoppen is gesloten tijdens de operatie. Ook is Thessaloniki niet bereikbaar per trein, omdat de belangrijkste spoorlijn dwars door de afgesloten zone loopt en het station dicht gaat.

Het wordt volgens de politie de grootste evacuatie in vredestijd in de geschiedenis van het land. Ongeveer 1000 agenten en 300 vrijwilligers moeten alles in goede banen leiden.

Update 12/02: Het gaat niet om een Duitse bom die door de Luftwaffe tijdens de nazi-bezetting van Thessaloniki op de stad werd gegooid, maar om een bom van de geallieerden. De Britse luchtmacht gooide de bom in december 1943 om de Duitse stellingen in de haven te vernietigen. Bij dit bombardement kwamen 500 inwoners van Thessaloniki om het leven. De nazi’s bezetten Griekenland van april 1941 tot oktober 1944.

3 Responses to 72.000 Grieken huis uit voor ontmanteling bom

 1. Martijn schreef:

  Triest bericht dat 72.000 mensen in Thessaloníki moeten worden geëvacueerd voor een niet ontplofte (Duitse?) 250 kilo bom van 70 jaar geleden. Bij toeval gevonden tijdens graafwerkzaamheden.
  Dit soort ontdekkingen van de WOII erfenis worden regelmatig gedaan in West-Europese landen, waaronder Nederland. Wij hebben daar de EOD voor, specialisten.
  In Nato en EU gedachte zou expertise vanuit deze aangesloten landen kunnen helpen om dit probleem snel en efficiënt op te lossen.
  Martijn.

 2. […] 72.000 Grieken huis uit voor ontmanteling bom […]

 3. […] 2017 moesten 72.000 inwoners van Thessaloniki tijdelijk hun huis uit vanwege de ontmanteling van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Dat was de grootste evacuatie in […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: