‘Geen geld meer naar Grieken als IMF afhaakt’

griek_euroAls het IMF niet meer meedoet aan het steunprogramma, trekt Nederland de geldsteun aan Griekenland in. Dat heeft minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem vandaag in de Tweede Kamer gezegd.

Volgens Dijsselbloem denkt Duitsland er net zo over. De Duitse minister Wolfgang Schäuble noemt de betrokkenheid van het IMF  cruciaal. “Als het IMF afhaakt, komt een einde aan het Griekse reddingsplan”, stelt de Duitser.

Dijsselbloem uitte gisteren al kritiek op het IMF na een rapport over Griekenland. Daarin  herhaalde het Internationale Monetair Fonds nogmaals dat  de Griekse schulden onhoudbaar zijn. Alleen een (gedeeltelijke) kwijtschelding kan volgens het fonds soelaas bieden.  Het IMF zegt al langer dat de Grieken een te hoge prijs betalen voor alle hervormingen en bezuinigingen die ze de afgelopen jaren hebben moeten doorvoeren.

‘IMF moet eerlijk zijn’

In een gesprek met RTLZ zei de minister gisteren dat het IMF wel eerlijk moet zijn over de eisen die aan Griekenland heeft gesteld. Dijsselbloem stelt dat het IMF die grote offers zelf ook van de Grieken heeft gevraagd: “Daar wassen ze nu een beetje de handen van schoon. Dat vind ik niet erg sterk.”

Volgens Dijsselbloem is het nieuwste IMF-rapport heel somber, terwijl er in Griekenland inmiddels sprake is van economische groei en behoorlijk goed herstel. Kwijtschelding van de schulden is dan ook uitgesloten, zegt de minister. Wel kan de schuld worden verlicht door langere looptijden of lagere rentes. In december is hierover een nieuw pakket afgesproken.

“Dat scheelt op de langere termijn behoorlijk geld. We zijn bereid om half 2018 opnieuw te kijken wat er nog mogelijk is en nodig is”. aldus Dijsselbloem, die benadrukt dat de leningen wel gewoon moeten worden terugbetaald.

Ruzie

Het IMF en de eurolanden liggen al lange tijd met elkaar in de clinch over de afronding van het derde steunpakket van 86 miljard euro. Volgens zijn eigen regels mag het IMF geen geld lenen aan een land dat geen uitzicht heeft op een houdbare schuldenlast. Voor de eurolanden is deelname van het IMF een voorwaarde. Op 20 februari moet Dijsselbloem binnen de Eurogroep een oplossing vinden.

2 Responses to ‘Geen geld meer naar Grieken als IMF afhaakt’

  1. […] ‘Geen geld meer naar Grieken als IMF afhaakt’ […]

  2. […] zijn we nu over in gesprek met het IMF, dat daar streng op is en met de Grieken, die daar soms tegenaan hikken omdat het politiek […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: