Gesmokkeld sarcofaagdeel teruggegeven aan Athene

fragment_saecofaagDe Verenigde Staten hebben een deel van een marmeren sarcofaag uit 200 na Christus teruggegeven aan Griekenland. Het fragment, waarop een gevecht tussen Griekse en Trojaanse krijgers is te zien, werd in 1988 gestolen in Griekenland en naar het buitenland gesmokkeld.

Via Europa belandde het marmeren deel uiteindelijk in een New Yorkse galerie. Toen ontdekt werd dat het fragment was gestolen, besloot de galerie in Manhattan vrijwel direct het artefact terug te geven aan Griekenland.

De New Yorkse officier van justitie Cyrus R. Vance overhandigde het sarcofaagdeel tijdens een speciale ceremonie aan de Griekse consul-generaal Konstantinos Koutras.  Het marmeren fragment zal binnenkort in het Nationaal Archeologisch Museum in Athene te zien zijn voor het publiek.

De laatste jaren krijgt Griekenland steeds vaker archeologische voorwerpen terug die op illegale wijze naar het buitenland waren verdwenen. Het Duitse Pfahlbaumuseum gaf in 2013 bijvoorbeeld een deel van de antiquiteiten terug die tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog werden meegenomen. In 2009 retourneerde België honderden historische voorwerpen die tijdens het regime van de militaire junta (1967-1974) op illegale wijze waren uitgevoerd. En het Vaticaans museum gaf een fragment van de noordelijke fries van het Parthenon terug.

Alleen Groot-Brittannië weigert al jaren om de Elgin Marbles terug te geven aan Athene, ondanks aanhoudende verzoeken van de Grieken en verschillende (internationale) campagnes.

4 Responses to Gesmokkeld sarcofaagdeel teruggegeven aan Athene

  1. […] Gesmokkeld sarcofaagdeel teruggegeven aan Athene […]

  2. Martijn schreef:

    Goede actie. Wat door toenmalige regimes uit andere landen weggenomen werd, moet naar de oorsprong terug, voorzover nog mogelijk. Moeilijk voor de Spaanse goud- en zilverroof in Peru en Mexico. Beter mogelijk voor de diefstal van kunst en culturele objecten vanaf 1800 ad tot op heden.
    Gigantische klus, de wereld staat er vol mee.
    Martijn.

  3. […] jaar werd een deel van een marmeren sarcofaag uit 200 na Christus teruggegeven aan Griekenland. Het fragment, waarop een gevecht tussen Griekse en Trojaanse krijgers is te zien, werd in 1988 […]

  4. […] Gesmokkeld sarcofaagdeel teruggegeven aan Athene […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: