Antieke luxe goederen gevonden in scheepswrak Antikythera

Antikythera_2015 Bij een expeditie in het beroemde Antikythera-scheepswrak hebben onderwaterarcheologen meer dan vijftig nieuwe luxueuze voorwerpen ontdekt.

In het wrak vonden ze onder meer een bronzen armsteun (mogelijk van een troon), overblijfselen van een benen fluit,  een lagynos (tafelkruik), een pion uit een oud bordspel, luxe aardewerk en fijn glaswerk. Ook werden delen van het schip zelf naar boven gehaald.  Ze vonden ook stukjes brons: kleine en grote spijkers en een stuk van een pollepel of koekenpan.

Vijftien loden artefacten, waaronder twee stukken van een anker,  worden aan een isotopisch onderzoek onderworpen. Die analyse moet uitwijzen waar het lood vandaan kwam en kan zo de thuishaven van het schip bepalen.

Volgens een archeoloog van de Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) liggen er nog veel meer voorwerpen in het wrak. “Dit scheepswrak is nog lang niet uitgeput. Elke duik levert prachtige vondsten op en laat zien hoe de elite leefde in de tijd van Caesar”, aldus expeditieleider Brendan Foley van WHOI.

Het Romeinse scheepswrak waarin het Antikythera-mechanisme (een soort analoge computer met 29 bronzen tandwielen) werd gevonden, stamt uit ongeveer 60 voor Christus en werd in 1900-1901 door sponsduikers ontdekt bij het eiland Antikythera. Het was de eerste archeologische onderwater-expeditie in Griekenland. Toen werden er behalve het Antikythera-mechanisme ook marmeren en bronzen beelden opgedoken. In 1976 organiseerde de Griekse archeologische dienst en de legendarische ‘Calypso’ van Jean-Jacques Cousteau een tweede expeditie.

In september 2014 werd pas de volgende expeditie ondernomen. De duik waarbij de talloze voorwerpen werden gevonden is onderdeel van het meerjarige project Return to Antikythera. De onderzoekers maakten een hoge-resolutie 3D-kaart van de site en ontdekten dat een groot deel van de scheepslading bewaard is gebleven onder de sedimenten.

Het is de bedoeling om de artefacten uit het wrak te herstellen en daardoor inzicht te krijgen in de geschiedenis van het schip.

12 Responses to Antieke luxe goederen gevonden in scheepswrak Antikythera

 1. […] Antieke luxe goederen gevonden in scheepswrak Antikythera […]

 2. Anita Snippe schreef:

  Leuk artikel! Dank je wel. groetjes Anita

 3. […] technologie. September jl kwamen er zo diverse eeuwenoude schatten letterlijk weer boven water. Parakalo heeft er een heerlijk stukje over geschreven met filmpjes en veel achtergrond […]

 4. […] Antieke luxe goederen gevonden in scheepswrak Antikythera […]

 5. […] Lees ook: Antieke luxe goederen gevonden in scheepswrak Antikythera […]

 6. […] Er zijn al heel wat expedities naar het wrak gedaan. Vorig jaar ontdekten onderwaterarcheologen meer dan vijftig nieuwe luxueuze voorwerpen in het beroemde […]

 7. […] Antieke luxe goederen gevonden in scheepswrak Antikythera […]

 8. […] zijn al heel wat expedities naar het wrak gedaan. In 2015  ontdekten onderwaterarcheologen meer dan vijftig luxueuze voorwerpen in het beroemde scheepswrak. De volgende expeditie naar het wrak staat gepland in het voorjaar […]

 9. […] zijn er al heel wat expedities naar het wrak gedaan. In 2015  ontdekten onderwaterarcheologen meer dan vijftig luxueuze voorwerpen in het beroemde scheepswrak. In 2017 werden onder meer een mysterieuze schijf en bronzen arm […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: