





Foto’s: Grieks Ministerie van Cultuur
(klik op een afbeelding voor een vergroting)
Tijdens een nieuwe onderzoeksronde in het Antikythera-scheepswrak tussen 23 mei en15 juni hebben duikers die samenwerken met het Griekse Ministerie van Cultuur weer bijzondere vondsten gedaan.
Ze ontdekten een meer dan levensgroot marmeren hoofd van een man met een baard, dat mogelijk hoort bij een laat Hellenistisch beeld van de held Herakles. In 1900 vonden sponsduikers een marmeren beeld zonder hoofd op de locatie van het wrak. Dat beeld is te zien in het Nationaal Archeologisch Museum (standbeeld zonder hoofd nr. 5742).
De duikers vonden ook de marmeren basis van een standbeeld waarvan beide blote voeten nog intact waren en talloze scheepsaccessoires, zoals bronzen en ijzeren spijkers, keramieken en koperen voorwerpen en een anker.
De grootste verrassing was de vondst van twee menselijke tanden, die waren ingebed in een compacte massa met sporen van koper. De tanden worden voor DNA-analyse naar een lab gestuurd.
Een deel van het wrak was bedekt met zware keien, die met behulp van een nieuw systeem van de Hublot Xplorations-groep van de zeebodem werden gehaald. Daardoor werden delen van het scheepswrak blootgelegd die eerder niet zichtbaar waren.
Antikythera-mechanisme
Het Romeinse scheepswrak (waarin het Antikythera-mechanisme, een soort analoge computer met 29 bronzen tandwielen werd gevonden) stamt uit ongeveer 60 voor Christus en werd in 1900 door sponsduikers ontdekt bij het eiland Antikythera (halverwege tussen Kythira en Kreta). Het schip, dat was gevuld met kunstvoorwerpen en luxeartikelen, zonk waarschijnlijk op weg van Pergamum naar Rome.
In 1976 organiseerde de Griekse archeologische dienst en de legendarische ‘Calypso’ van Jean-Jacques Cousteau een tweede expeditie. Sindsdien zijn er al heel wat expedities naar het wrak gedaan. In 2015 ontdekten onderwaterarcheologen meer dan vijftig luxueuze voorwerpen in het beroemde scheepswrak. In 2017 werden onder meer een mysterieuze schijf en bronzen arm ontdekt.
[…] Verrassende vondsten in Antikythera-wrak […]