Antiek ‘scheepskerkhof’ gevonden bij Fourni

amphora In een gebied van ongeveer 44 vierkante kilometer rond de kleine Griekse archipel Fourni hebben onderwaterarcheologen 22 oude scheepswrakken ontdekt.

De bijzondere vondst werd gedaan tijdens een Grieks-Amerikaanse archeologische expeditie bij de eilandengroep in de driehoek tussen Patmos, Samos en Ikaria in de Egeïsche Zee.

De wrakken stammen uit de Archaïsche periode (700-480 voor Christus), de Klassieke periode (480-323 voor Christus), de Hellenistische periode (323-31 voor Christus) en de Late Middeleeuwen (16de eeuw). Meer dan de helft van de wrakken dateert uit de late Romeinse periode (ongeveer 300-600).

De onderzoekers zijn niet alleen verrast door het grote aantal wrakken dat ze aantroffen, maar ook door de diversiteit van de lading. Zeker drie schepen hadden een lading amforen en kruiken aan boord die niet eerder in een wrak werden aangetroffen, zoals een traanvormige amfoor uit Samos en een 1,20 meter hoge kruik met vissaus uit de regio rond de Zwarte Zee. Volgens de archeologen kunnen deze vondsten nieuwe inzichten geven over handelsroutes in de oudheid.

Het gebied waar de scheepswrakken werden gevonden ligt in het midden van een vaargeul, die tijdens de oudheid een belangrijke maritieme corridor was. De schepen zijn waarschijnlijk vergaan tijdens een plotselinge storm of materiaalpech, zoals een gebroken stuurwiel, toen ze onderweg waren van Griekenland naar Cyprus, de Levant en Egypte.

De archeologen zijn ervan overtuigd dat er nog meer wrakken zullen worden gevonden, omdat ze nog maar vijf procent van de kustlijn van de archipel hebben onderzocht. Volgend jaar gaan ze verder met hun onderzoek bij Fourni.

8 Responses to Antiek ‘scheepskerkhof’ gevonden bij Fourni

 1. Martijn schreef:

  Interessant en wetenswaardig nieuws, dat helaas in de gebruikelijke NL media niet wordt gemeld. Dank Parakalo voor deze berichtgeving. In het huidige hier en nu nieuws is dit een verademing om terug te kijken naar wat zich lang geleden heeft afgespeeld en waar wij nog steeds middenin zitten. Er is in meer dan 2000 jaar mensentijd niet veel veranderd in het mensenbrein en dus in de wereld. Dat voedt de dagelijkse beschouwing, relativering en de blijdschap over nieuwe oude ontdekkingen, vondsten.
  Martijn Wisman

  • Natascha schreef:

   Het is ook een van de voornaamste redenen waarom ik in 2007 met Parakalo ben begonnen. In de reguliere Nederlandse media werd er toen niet veel geschreven over Griekenland. Daarom ging ik op internet internationale kranten en websites lezen waar wel Grieks nieuws te vinden was en besloot ik een Grieks nieuwsblog te beginnen. Met Parakalo hoop ik enigszins het gat te vullen.

   De berichtgeving over Griekenland in de Nederlandse media vind ik over het algemeen nog steeds onder de maat. Het is op zijn minst opmerkelijk dat er nauwelijks Nederlandse correspondenten in Griekenland zijn.

   Groet,
   Natascha

 2. […] Antiek ‘scheepskerkhof’ gevonden bij Fourni […]

 3. René schreef:

  Zeer juist, ik ben ook zeer blij ‘Parakalo’, en zeg het steeds tegen iemand die iets wil weten over Griekenland.

  ευχαριστω , René.

 4. […] oktober ontdekten onderwaterarcheologen nog 22 scheepswrakken rond de kleine archipel Fourni in de Egeïsche Zee. De vondst wordt beschouwd als één van de grootste archeologische […]

 5. […] 2015 ontdekten Griekse en Amerikaanse onderwaterarcheologen bij hun expeditie 22 oude scheepswrakken bij de eilandengroep in de driehoek tussen Patmos, Samos en Ikaria in de Egeïsche Zee. Zij gingen […]

 6. […] 2015 ontdekten Griekse en Amerikaanse onderwaterarcheologen bij hun expeditie de eerste 22 oude scheepswrakken bij de eilandengroep in de driehoek tussen Patmos, Samos en Ikaria in de Egeïsche Zee. Nu staat de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: