‘Ikaria wil bij Oostenrijk horen’

De bewoners van het Griekse eiland Ikaria hebben schoon genoeg van de economische en politieke ellende en willen niet meer bij Griekenland horen. In plaats daarvan zouden zij zich willen aansluiten bij Oostenrijk.

Tijdens de viering van de honderdste verjaardag van hun onafhankelijkheid van Turkije zou zijn opgeroepen tot een afscheiding van Griekenland, schrijft de Italiaanse krant Libero. De 9000 inwoners van het eiland in de Egeïsche Zee zouden zich daarover in een referendum moeten uitspreken. Waarom ze zo graag bij Oostenrijk willen horen, vertelt het uiterst opmerkelijke verhaal niet.

Ikaria kent een bijzondere geschiedenis. In de veertiende eeuw stond het eiland onder Italiaans bewind en in 1521 werd het bezet door de Turken. Tot juli 1912 maakte het eiland deel uit van het Ottomaanse rijk. Daarna was het eiland korte tijd onafhankelijk, met een eigen vlag, postzegels, leger en volkslied. In november 1912 werd het onderdeel van Griekenland.

De Griekse regering heeft in een officiële reactie laten weten dat Ikaria zich niet kan afscheiden. Het eiland is Grieks en blijft Grieks, was de duidelijke boodschap.

3 Responses to ‘Ikaria wil bij Oostenrijk horen’

 1. Wim De Weerdt schreef:

  Broodjeaapverhaal nu ook in het Nederlands. Mensenlief, check jullie bronnen alvorens iets te publiceren. Hartelijke groet vanop Ikaria, Wim

 2. Natascha schreef:

  Beste Wim,

  Het leek mij ook al een zeer onwaarschijnlijk verhaal, maar toch ook zo opmerkelijk dat ik het niet voorbij kon laten gaan. Er staat duidelijk dat het bericht is verschenen in de Italiaanse krant Libero, voor mij is het onmogelijk om de bronnen te achterhalen die zij hebben gebruikt. Maar dank voor de link naar het artikel uit de Ikariotische media.

  Groet,
  Natascha – Parakalo Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: