‘Dit is een vreedzame revolutie’

ND-leider Antonis Samaras wil het initiatief nemen voor een regering van nationale redding. Die coalitie moet zich concentreren op twee fundamentele pijlers: Griekenland in de euro houden en het oonieuw bekijken van de voorwaarden voor de noodleningen.

Nea Dimokratia is bij de verkiezingen de grootste partij geworden. De conservatieve partij van Samaras haalde ongeveer 20 procent van de stemmen en krijgt daarmee 112 zetels. Dit is niet voldoende voor een meerderheid in het parlement. Het Griekse parlement telt 300 zetels.

Alexis Tsipras, leider van de radicaal-linkse coalitie (Syriza), noemde de verkiezingsuitslag een ‘vreedzame revolutie’ die de gevestigde politiek ten val heeft gebracht en een duidelijke boodschap naar Europa heeft gestuurd.

Syriza eindigde als tweede bij de verkiezingen. De partij kreeg ongeveer 16 procent van de stemmen, wat gelijkstaat aan 49 zetels. Tsipras zei dat hij zal proberen om een brede linkse coalitie te vormen die afziet van de schuldendeal met de EU en het IMF.

Het extreemrechtse Gouden Dageraad heeft de kiesdrempel ruimschoots gehaald. De partij heeft beloofd alle immigranten het land uit te zetten en mijnen te leggen langs de Grieks-Turkse grens. “Niemand die een goed Grieks burger is, hoeft ons te vrezen. De enigen bang moeten zijn,  zijn de verraders. Want wij komen er aan”, aldus partijleider Nikolaos Michaloliakos.

One Response to ‘Dit is een vreedzame revolutie’

  1. Anna schreef:

    Op zondag 13 mei, precies één week na de Griekse verkiezingen, vindt in het Antwerpse Zuiderpershuis een panelgesprek plaats over de economische en politieke situatie in Griekenland. De panelleden zijn Peter Mertens, die in zijn bestseller ‘Hoe durven ze?’ een volledig hoofdstuk aan Griekenland heeft gewijd, Yiorgos Vassalos, vertegenwoordiger van het Grieks-Brusselse ‘Initiative de Solidarité à la Grèce qui résiste’ en Karel Van Isacker, die woont en werkt in Athene. Het debat wordt gemodereerd door VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck en wordt gevoerd aan de hand van fragmenten uit de spraakmakende Griekse documentaire ‘Debtocracy’ waarin economen, journalisten en intellectuelen van over de hele wereld de schuldencrisis in Griekenland onder de loep nemen. Het panelgesprek kadert in een hele ontmoetingsdag met tal van andere activiteiten die het Zuiderpershuis organiseert rond Griekenland.

    Waar? Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14, 2000 Antwerpen
    Wanneer? Zondag 13 mei om 14u
    Meer info? http://www.zuiderpershuis.be of via https://parakalo.wordpress.com/agenda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: