ND grootste partij ondanks fors verlies

De twee traditioneel grootste partijen in Griekenland, PASOK en Nea Dimokratia, hebben een zware nederlaag geleden bij de parlementsverkiezingen. De conservatieve Nea Dimokratia (ND) werd wel de grootste partij.

De ND komt volgens de exitpolls uit op 17 tot 20 procent van de stemmen (dit was 33,5 procent). De socialistische PASOK komt uit op 14 tot 17 procent (was 44 procent). PASOK wordt waarschijnlijk ingehaald door de radicaal linkse partij Syriza, die op 15,5 tot 18,5 procent van de stemmen kan rekenen.

Extreem links en extreem rechts zijn de grote winnaars van de verkiezingen, waar de Grieken afrekenden met de gevestigde orde. Coalitiepartijen PASOK en ND zijn door de kiezers afgestraft voor de zware bezuinigingen die de afgelopen tijd onder druk van Europa en het IMF zijn doorgevoerd.

De neonazistische partij Gouden Dageraad heeft de kiesdrempel van drie procent gehaald en komt voor het eerst in het Griekse parlement. De partij heeft een agressief anti-immigratie-programma.

Het zal zeer moeilijk worden om met deze verkiezingsuitslag een regering te vormen. ND-leider Antonis Samaras liet weten dat hij niet meer wil samenwerken met PASOK. Zijn partij zal nu toenadering moeten zoeken met een aantal andere partijen.  Met welke partijen hij wil samenwerken is niet bekend.

De Griekse grondwet bepaalt dat de verkiezingswinnaar een coalitie moet zoeken. De winnaar krijgt daarvoor drie dagen de tijd. Als dat mislukt, krijgt de nummer twee drie dagen. Mocht dit ook niet lukken, dan is het de beurt aan de derde partij.

One Response to ND grootste partij ondanks fors verlies

  1. […] Dimokratia is bij de verkiezingen de grootste partij geworden. De conservatieve partij van Samaras haalde ongeveer 20 procent van de stemmen en krijgt daarmee […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: