Zwaardere straffen voor racistisch geweld

betogingGriekenland wil fascisten en neonazi’s harder gaan aanpakken met een nieuwe antiracismewet.

Wie racistische ideeën verspreidt, hangt een boete tot 20.000 euro en een gevangenisstraf van drie tot zes jaar boven het hoofd. Dit geldt ook voor personen die aanzetten tot racistisch geweld of die de Holocaust ontkennen.

Parlementsleden die de Hitlergroet brengen, verliezen hun immuniteit en moeten zich verantwoorden voor de rechter.

Het aantal racistische en xenofobe geweldsdelicten is de afgelopen jaren in Griekenland fors gestegen, mede door de opkomst van de extreemrechtse Gouden Dageraad. In 2012 werden er  154 incidenten van racistisch geweld opgetekend, dat is een stijging van twintig procent vergeleken met een jaar eerder.

Bij de verkiezingen van juni 2012 veroverde de Gouden Dageraad achttien zetels in het Griekse parlement. Momenteel is de partij volgens peilingen de derde partij in Griekenland.

Vorige week greep de burgemeester van Athene in toen de Gouden Dageraad in het centrum van de stad voedsel wilde uitdelen, maar alleen aan Grieken. Hij noemde de actie ‘racistische en xenofobe liefdadigheid’. De burgemeester werd daarna belaagd door een parlementslid van de partij.

1 Responses to Zwaardere straffen voor racistisch geweld

  1. […] aantal racistische geweldsdelicten in Griekenland is de afgelopen jaren fors toegenomen, mede door de opkomst van de extreemrechtse Gouden Dageraad. […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.