Voorwaardelijke celstraf voor kunstdief

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

Een 50-jarige man is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar voor het stelen van drie kunstwerken uit de National Gallery in Athene.

De kunstwerken werden op 9 januari 2012 ontvreemd uit het museum, tijdens een kraak die slechts 7 minuten duurde. Het ging onder andere om een kubistisch schilderij van een vrouwelijk hoofd van Pablo Picasso uit 1939 (dat de schilder in 1949 schonk aan de Grieken wegens hun verzet tegen de nazi’s) en een olieverfschilderij van een molen dat in 1905 werd gemaakt door Piet Mondriaan.

De Griek werd in 2021 gearresteerd en bekende toen de diefstal van de twee schilderijen en een religieuze tekening van de 17e-eeuwse Italiaanse kunstenaar Guglielmo Caccia (Moncalvo). Hij wees de politie de plek gewezen waar hij de schilderijen van Picasso en Mondriaan al die tijd verborgen hield. De werken werden aangetroffen in een bos in Keratea, in het oosten van Attica. 

Onvoldoende beveiligd

De kunstdief, die zegt dat hij als schilder werkt in de bouw, beweerde dat hij de drie werken had gestolen uit liefde voor kunst en dat hij niet had verwacht dat het zo gemakkelijk zou zijn om ze te stelen. Daarbij verwees hij naar de veiligheidsmaatregelen in het museum die onvoldoende zouden zijn geweest. De poging om nog een schilderij van Mondriaan (Landschap uit 1905) te stelen uit het museum, mislukte.

Schets van Guglielmo Caccia uit de 17e eeuw

De schets van Moncalvo werd na de roof beschadigd teruggevonden, terwijl de dader beweerde dat het werk was vernietigd nadat hij zijn bebloede hand ermee had af geveegd. Jurist en kunstverzamelaar Stelios Garipis vertelde de rechtbank echter dat de tekening was getraceerd in Florence, waar ze te koop was aangeboden maar nooit werd verkocht.

‘Lid van internationale bende’

Garipis verklaarde ook dat hij niet gelooft dat de beklaagde in de bouw werkt. “Hij is lid van een internationale bende. Een Nederlandse detective nam contact met me op en vertelde me dat hij veel informatie over hem heeft. Het was geen toeval dat er twee werken werden teruggestuurd”, zei hij.

De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand vertelde in 2021 aan De Telegraaf dat de kunstdief vanuit Nederland heeft geprobeerd om de Picasso en Mondriaan te verkopen aan partijen in Duitsland. “Hij had een sterke connectie met Nederland en verbleef hier vaker”, zei Brand toen.

Het schilderij van Picasso heeft een waarde van 2 miljoen euro, de Mondriaan is gewaardeerd op 200.000 euro en de tekening van Moncalvo op 1000 euro, vertelde Eftichia Agathonikou, directeur collecties van de National Gallery, aan de rechtbank. Ze zei ook dat de werken schade hebben opgelopen die niet met het blote oog te zien is.

2 Responses to Voorwaardelijke celstraf voor kunstdief

  1. dani2503 schreef:

    Waarom altijd voorwaardelijke straffen als het feit door meerdere getuigen bewezen is? Gewoon onvoorwaardelijk en betecht hem 7
    jaar voor ieder schilderij. Ook als voorbeeld voor anderen, die nu twee keer nadenken voor ze zo’n diefstal plegen.

  2. […] Voorwaardelijke celstraf voor kunstdief […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: