Picasso en Mondriaan gestolen uit museum

Dieven hebben vannacht drie schilderijen gestolen uit het Nationaal Museum in het centrum van Athene. Een poging om een vierde werk mee te nemen mislukte.

Het gaat om schilderijen van Piet Mondriaan, Pablo Picasso en een schets van de Italiaanse schilder Guglielmo Caccia uit de 17e eeuw, die een heilige in vervoering voorstelt. Het werk van Picasso is ‘Vrouwenhoofd’ uit 1939. De Spaanse schilder schonk het kubistische werk aan de Grieken wegens hun anti-nazistisch verzet.

Van Mondriaan is ‘De molen’ meegenomen, een olieverfschilderij uit 1905. Een tweede werk van Mondriaan bleef achter toen de dieven op de vlucht sloegen. Het museum kon nog niet zeggen wat de waarde van de gestolen kunstwerken is.  De drie schilderijen zijn uit hun lijst gehaald om te vervoeren.

De daders hadden de diefstal goed voorbereid. Om de bewakers af te leiden hadden ze gisteren al op verschillende plaatsen het alarm laten afgaan. Rond vijf uur in de ochtend ging het inbraakalarm opnieuw af en een bewaker zag nog net een persoon wegvluchten.

Vandaag is de laatste dag van de tentoonstelling  ‘Onbekende Schatten’, waar onder meer werken van Albrecht Dürer en Rembrandt te zien zijn. Het Nationaal Museum gaat na deze tentoonstelling voorlopig dicht voor een uitbreiding en renovatie.

2 Responses to Picasso en Mondriaan gestolen uit museum

  1. arie schreef:

    Voor de renovatie, hebben ze daar wel geld voor ??????

  2. […] kunstwerken werden op 9 januari 2012 ontvreemd uit het museum in Athene tijdens een kraak die slechts 7 minuten duurde. De dieven kwamen binnen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: