Vulcanoes 2022: Spectaculaire show op Santorini

Even leek het dit weekeinde of de vulkaan van Santorini weer was uitgebarsten. Boven Nea Kameni, het kleine onbewoonde eilandje in de caldera van Santorini, was een ‘vuurgloed’ te zien.

Het verschijnsel werd gelukkig niet veroorzaakt door lavastromen, maar door het ‘Ifestia Festival’ waarbij een vulkaanuitbarsting wordt nagebootst. De show ‘Vulcanoes 2022’ werd georganiseerd door de gemeente Santorini, de regionale eenheid van de Zuid-Egeïsche Zee en lokale organisaties.

De spectaculaire compilatie van vuurwerk en vuren begon na zonsondergang en liet de vulkaan opnieuw ‘uitbarsten’ in een simulatie van de Minoïsche eruptie waardoor het eiland Santorini oorspronkelijk werd gevormd

Grote uitbarsting 3600 jaar geleden

Een grote uitbarsting van de Thera-vulkaan tussen 1650 en 1600 voor Christus zou de Minoïsche nederzettingen op Santorini en Kreta hebben weggevaagd. Bij die uitbarsting werd zoveel lava uitgespuwd dat de oude stad Akrotiri op Santorini onder een 50 meter dikke laag puimsteen verdween. Hierdoor zijn mooie fresco’s en veel objecten en kunstwerken goed bewaard gebleven.

Tijdens opgravingen zijn delen van Akrotiri – ook wel het ‘Minoïsch Pompeii’ genoemd – weer teruggevonden.

Er wordt ook gezegd dat de enorme Minoïsche uitbarsting van 3600 jaar geleden de legende van Atlantis heeft geïnspireerd.

Laatste uitbarsting in 1950

De vulkaan van Santorini barstte in 1950 voor het laatst uit. Sindsdien is er relatief weinig vulkanische activiteit geweest. Het bijna kale eiland Nea Kameni wordt in de zomer dagelijks bezocht door tientallen toeristenboten. Bezoekers beklimmen een grindpad om de top van de 130 meter hoge vulkanische krater te bereiken.

One Response to Vulcanoes 2022: Spectaculaire show op Santorini

  1. […] Vulcanoes 2022: Spectaculaire show op Santorini […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: