Vermoorde LGBTIQ-activist herdacht

In het centrum van Athene is gisteravond een protestmars gehouden om de moord op homorechtenactivist Zak Kostopoulos, die ook bekend was onder zijn drag-naam Zackie Oh, te herdenken.

Volgens Griekse media waren er ongeveer 800 mensen aanwezig die spandoeken met zich meedroegen en teksten zongen van Kostopoulos’ moeder. Demonstranten gooiden rode verf in een fontein, als symbool voor het bloed dat Zak verloor door het pak slaag dat hij kreeg.

Op de muren van winkels rond de plaats van de moord waren collages geplakt van de manier waarop de media de gebeurtenis in beeld hadden gebracht.

Op klaarlichte dag

De 33-jarige Zak Kostopoulos werd op 21 september 2018 op klaarlichte dag in elkaar geslagen in een juwelierszaak in het centrum van Athene. De brute aanval door de juwelier en de eigenaar van een makelaarskantoor werd vastgelegd door verschillende beveiligingscamera’s en mensen die filmden met hun telefoon.

Toen de politie arriveerde lag Kostopoulos zwaar gewond op straat. In plaats van hem te helpen, probeerden agenten hem met geweld te arresteren; ze drukten hem tegen de grond en sloegen hem opnieuw. Kostopoulos overleed op weg naar het ziekenhuis.

Gevangenisstraf van 10 jaar

Eerder dit jaar werden de juwelier en de makelaar schuldig bevonden aan de fatale mishandeling van Kostopoulos. De rechter veroordeelde de twee mannen tot de maximale gevangenisstraf van 10 jaar.

Vier politieagenten die waren aangeklaagd voor hun betrokkenheid bij de zaak, werden door de rechter niet schuldig bevonden.

One Response to Vermoorde LGBTIQ-activist herdacht

  1. […] Vermoorde LGBTIQ-activist herdacht […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: