
De plannen van de Europese Commissie om gas te besparen stuiten op weerstand van een flink aantal lidstaten, waaronder Griekenland. Regeringswoordvoerder Yannis Oikonomou noemde het doel van 15 procent besparingen voor Griekenland ‘onacceptabel’.
Hij vindt dat Griekenland al veel inspanningen heeft gedaan om gas te besparen. “We hebben voorstellen ingediend en we blijven geloven dat die oplossingen kunnen bieden”.
Het dagelijks bestuur van de EU wil dat lidstaten 15 procent minder aardgas gaan verbruiken dan gemiddeld. Zo kunnen ze zich voorbereiden op een leveringsstop door Rusland. Als de landen niet zelf meewerken, kan de EU de besparingen afdwingen.
De Griekse minister voor Energie, Kostas Skrekas, zei in een radio-interview dat hij het niet eens is met het verplichtende karakter van het besparingsplan. Volgens de minister wordt ongeveer 70 procent van het gas dat Griekenland invoert, gebruikt voor de productie van elektriciteit. Een verlaging met 15 procent leidt hoogstwaarschijnlijk tot verstoringen in de stroomvoorziening van gezinnen en bedrijven, denkt hij.
Skrekas zei dat meerdere landen tegen het plan van de Europese Commissie zijn. Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, Malta en Cyprus zouden volgens de minister ook bezwaren hebben. Polen en Hongarije uitten al eerder bedenkingen. Als zij tegen zouden stemmen gaan de plannen niet door. Er is een meerderheid van vijftien lidstaten nodig die samen meer dan 65 procent van de EU-burgers tellen.
Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft de afgelopen maanden de levering van gas naar EU-landen sterk verminderd. Onder andere Nederland, Bulgarije, Polen en Finland krijgen formeel helemaal geen gas meer, grootverbruiker Duitsland ontvangt nog zo’n 40 procent van de normale hoeveelheid.
[…] Griekenland is tegen gasbesparingsplan EU […]
[…] Griekenland is tegen gasbesparingsplan EU […]