Gemeenten moeten licht uitdoen om energie te besparen

Na deze zomer is het zeer waarschijnlijk dat de Griekse straten een beetje donkerder worden en historische monumenten niet langer de hele nacht in kunstlicht baden.

Het zijn enkele maatregelen die Griekenland wil invoeren om 15 procent energie te besparen. Het is een voorbereiding op een winter waarin de gastoevoer vanuit Rusland mogelijk wordt stilgelegd. Volgens vice-minister van Financiën Thodoros Skylakakis is dat een realistisch scenario.

Om het verbruik van aardgas te verminderen, wordt aan gemeenten gevraagd om de buitenverlichting op een lager pitje te zetten. Ze moeten 10 procent van de lampen uit hun straatverlichting halen en de verlichting op monumenten moet om 03.00 uur uit.

In eerste instantie zullen de maatregelen vrijwillig zijn. Maar ze kunnen verplicht worden als er niet genoeg gemeenten gehoor geven aan de oproep, zei minister van Milieu en Energie Kostas Skrekas.

Ook kunnen huishoudens dan te maken krijgen met periodieke stroomuitval, waarschuwde Skrekas. “Natuurlijk is dit een laatste redmiddel, maar we kunnen niets uitsluiten.” Er komt een uitgebreide campagne om huishoudens aan te sporen hun energieverbruik te verminderen.

“We kunnen ons niet gedragen alsof er niets aan de hand is. Er is een oorlog bezig die een land vernietigt en een energiecrisis voedt die we nog niet eerder hebben gezien. We moeten allemaal beseffen dat we geen energie kunnen verspillen”, zei de minister.

2 Responses to Gemeenten moeten licht uitdoen om energie te besparen

  1. […] ‘Gemeenten moeten licht uitdoen om energie te besparen […]

  2. […] maand kondigde de regering al aan dat er maatregelen zouden worden ingevoerd om 15 procent energie te besparen als voorbereiding op een winter waarin de gastoevoer vanuit Rusland mogelijk wordt […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: