Turkije stuurt weer schip naar Kastellorizo

Turkije heeft opnieuw een schip naar de oostelijke Middellandse Zee gestuurd om te zoeken naar olie- en gasvoorraden in een gebied dat volgens het internationale recht bij Griekenland hoort.

De Oruc Reis doet tot 22 oktober onderzoek bij het Griekse eiland Kastellorizo. In de zomer voer het onderzoeksschip ook al in het zeegebied, wat tot grote spanningen leidde tussen Griekenland en Turkije.

Turkije is het enige land ter wereld dat de internationale rechtsregels voor het gebruik van zeezones niet erkent. Maar volgens de Turkse president Erdogan staat hij in zijn recht omdat het eilandje Kastellorizo (het meest oostelijk gelegen Griekse eiland) op slechts 2 kilometer van de Turkse kust ligt en 580 kilometer van het Griekse vasteland. 

Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het Turkse Navtex (een internationaal radiosysteem voor het automatisch uitzenden van maritieme veiligheidsberichten) vandaag een ‘grote escalatie en een directe bedreiging voor de vrede en veiligheid in de regio’. Regeringswoordvoerder Stelios Petsas zei dat ‘Turkije heeft bewezen dat het aan geloofwaardigheid ontbreekt‘.

De EU koos bij het conflict in augustus de zijde van Griekenland en zei dat Turkije gestraft zou worden als het onderzoek werd voortgezet. Daarbij worden sancties niet uitgesloten.

Turkije wil in het oostelijke Middellandse Zee-gebied – illegale – proefboringen doen naar olie en gas. Dit tot grote woede van Griekenland, dat spreekt van een openlijke inbreuk op zijn soevereine rechten. Turkije noemt het betreffende gedeelte van Middellandse Zee ‘het blauwe moederland’ en is niet van plan om zich terug te trekken uit het gebied.

7 Responses to Turkije stuurt weer schip naar Kastellorizo

 1. Ton Boxem schreef:

  Onverantwoordelijk gedrag

 2. tandjoeng1 schreef:

  Op deze manier is Adolf Hitler met zijn nationaal socialistische partij ( NASIS) ook begonnen door land te annexeren die volgens de dictator aan Duitsland toe behoorde. Waar dat toe geleid heeft is bekend. De president van Turkije Erdocan doet nu hetzelfde en de wereld kijkt weer toe.
  .

 3. […] Turkije stuurt weer schip naar Kastellorizo […]

 4. […] zijn gestart ver voor de uitbraak van corona wereldwijd. En zeker vóór de fanatieke zoektocht van Turkije naar gas- en olie voorraden in het Middellandse zee gebied eerder dit jaar. En dan vooral rond de […]

 5. […] ruziën de twee buurlanden over aardgasvoorraden in de zeebodem van de Egeïsche Zee. En Athene heeft bij de Verenigde Naties geklaagd omdat Turkije de […]

 6. […] ruziën de twee buurlanden over aardgasvoorraden in de zeebodem van de Egeïsche Zee. Daarnaast zijn de Turken zijn boos over de nauwe samenwerking tussen de […]

 7. […] samenwerking tussen Griekenland en de VS, die enkele militaire bases hebben in Griekenland. De aardgasvoorraden in de zeebodem en de status van Cyprus, dat een Turks en een Grieks deel heeft, zijn ook twistpunten tussen Ankara […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: