Noodtoestand uitgeroepen op Chalkidiki na noodweer

[klik op een afbeelding om de galerij te openen]

De Griekse autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen op het schiereiland Chalkidiki, dat gisteravond werd getroffen door plotseling noodweer.

Het noodweer kostte het leven aan 6 buitenlandse toeristen, waaronder 2 kinderen. Vanmorgen werd het lichaam van een vermiste 60-jarige visser gevonden. Ruim honderd mensen raakten gewond als gevolg van de harde windstoten (tot windkracht 11), hagel- en regenbuien. De meesten van hen werden geraakt door rondvliegende voorwerpen.

De zogenoemde ‘supercell storm’ trof voornamelijk Nea Moudania en Polygyros, op de eerste en de tweede ‘vinger’ van Chalkidiki, die in de zomer worden bezocht door duizenden toeristen.

Ongeveer 80 procent van Chalkidiki zit sinds de storm zonder stroom, omdat een elektriciteitspaal van netbeheerder ADMIE neerstortte op de snelweg. Defensieminister Nikos Panagiotopoulos liet weten dat het leger zorgt voor generatoren totdat de elektriciteit op het schiereiland is hersteld. Verwacht wordt dat het grootste deel van het gebied vanvond weer stroom heeft.

Meer dan 140 brandweerlieden zijn ingezet voor hulp- en reddingswerk in het getroffen gebied. Ook het leger helpt bij het opruimen van het puin. De nieuwe minister voor Burgebescherming Michalis Chryssohoidis brengt vandaag een bezoek aan Chalkidiki. Hij uitte zijn verdriet over de slachtoffers en betuigde medeleven aan hun families. Ook premier Kyriakos Mitsotakis zal het gebied bezoeken.

Alle treindiensten tussen Thessaloniki en Alexandroupoli in Noord-Griekenland zijn opgeschort. Dat heeft TrainOSE laten weten. Ook de spoorlijn Xanthi-Alexandroupolis is buiten dienst vanwege overstromingen in het gebied.

Volgens een lokale meteoroloog waren de weersomstandigheden zeer uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar. Het noodweer volgde op een periode van extreme hitte. De afgelopen dagen kwam de temperatuur uit boven de 40 graden.

3 Responses to Noodtoestand uitgeroepen op Chalkidiki na noodweer

  1. […] 11/07: De Griekse autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in het getroffen gebied. Het noodweer heeft ook aan een zevende persoon het leven gekost. Vanmorgen […]

  2. […] Noodtoestand uitgeroepen op Chalkidiki na noodweer […]

  3. […] Dit jaar werd opnieuw duidelijk hoeveel plastic er in de zee drijft: duikers zagen bij Andros hoe plastic afval een soort koraalrif heeft gevormd op de zeebodem. Het Koroneiameer kampte met duizenden dode vissen en in juli kostte noodweer in het noorden van Griekenland aan zes mensen het leven. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: