Protesten en politie bij opruimen afvalberg Corfu

De autoriteiten op Corfu zijn begonnen met het verzamelen van de hopen vuilnis die zich wekenlang op het eiland hebben opgestapeld. Vuilniswagens hebben 500 ton afval gestort op de vuilnisbelt bij Lefkimmi, in het zuiden van het eiland.

De vuilophalers deden dat onder politiebegeleiding omdat boze burgers de wagens wilden tegenhouden. Zij willen geen vuilstort in het gebied waar ze wonen. Bij hun protest gooiden ze met brandbommen en stenen.

De voornaamste oorzaak van het afvalprobleem op Corfu is de overvolle vuilnisbelt bij Temploni. Griekenland is vorig jaar door het Europese Hof van Justitie veroordeeld voor het slechte beheer van deze stortplaats. De autoriteiten willen daarom de nieuwe vuilstort bij Lefkimmi in gebruik nemen maar dat stuit op groot verzet van de omwonenden. Omdat de stortplaat bij Temploni is gesloten, liggen de straten vol met afval dat inmiddels ook voor stankoverlast zorgt.

Volgens burgemeester Kostas Nikolouzos zal het probleem binnen tien dagen opgelost zijn. Tegen persbureau AMNA zei hij dat het drie tot vier dagen duurt voor al het afval van de hoofdwegen is verzameld en dat daarna het vuil met kleinere vrachtwagens wordt opgehaald in de dorpen.

In onder andere Nederlandse, Vlaamse en Britse media verschenen de afgelopen weken verhalen van vakantiegangers die op het Ionische eiland tot hun grote schrik geconfronteerd werden met bergen vuilnis op straat.

“Wij vliegen ten einde raad vroegtijdig terug naar Nederland, want zo is er geen lol aan. Niemand wil steeds met een doekje voor mond en neus rondlopen”, zei een Nederlandse toerist tegen de Telegraaf. Volgens de Britse touroperator ABTA hebben sommige klanten vanwege het afvalprobleem hun vakanties geannuleerd of ingekort.

Het Grieks Verkeersbureau meent dat er geen enkele reden is om een vakantie naar Corfu te annuleren en zegt dat het probleem uit zijn verband is gerukt en wordt opgeblazen.

13 Responses to Protesten en politie bij opruimen afvalberg Corfu

 1. Rob Alberts schreef:

  Het is te hopen dat dit probleem snel is opgelost.
  Het vakantieseizoen moet tenslotte nog beginnen.

  Bezorgde groet,

 2. Karel schreef:

  De meeste bakken zijn al 1 of 2x geleegd en ook de bergen afval die naast de bakken lagen worden snel geruimd.
  Er zijn particuliere diensten ingehuurd en ook van het vaste land helpen enkele vuilniswagens.
  Op veel plaatsen is de situatie weer normaal.
  Ik heb nergens mensen met mondkapjes o.i.d . zien lopen.
  Vroegtijdig terug vliegen zullen niet veel mensen hebben gedaan, maar degene die het wel gedaan hebben komen in het nieuws en wordt het erger voorgesteld dan het is.
  Trouwens niet alleen op Corfu lagen de vuilnishopen, ook op de Peloponnesos en Zakinthos waren ze te zien.

 3. Hans schreef:

  ook ik kom net terug van Corfu, na een verblijf van drie weken. Natuurlijk is het niet prettig dat huisvuil, maar het wordt hier weer erg overdreven, ook ik heb niemand gezien met mondkapjes, terwijl ik op de scooter het hele eiland over ben geweest.

 4. Viva schreef:

  Wij vertrekken 8 juli voor 3 weken naar Corfu. Kan iemand vertellen hoe de situatie nu is en wat we kunnen verwachten? Alvast dank, groet Viva

 5. Karel schreef:

  Op dit moment zijn bijna alle bakken geleegd; meerdere malen al.
  Hier en daar ligt er nog een berg(je) afval, die zijn binnenkort ook weg. Die worden namelijk verwijderd door grote vrachtwagens in combinatie met shovels. Dus : zo goed als normale situatie 🙂

  • Viva schreef:

   Dank voor jouw reactie, dat geeft een positief beeld. Reisorganisatie zegt niets…. We gaan gewoon genieten van onze vakantie👌

 6. Karel schreef:

  Het gaat nog steeds goed Viva.
  Heel veel plezier op Corfu!
  Het weer ziet er ook prima uit, maar……….. je weet het nooit 🙂

 7. Kees van Veldhuizen schreef:

  wij zijn er net 10 dagen geweest. Indrukwekkende vuilnisbergen, zeker, maar geen probleem voor de vakantiegangers. Die rijden of lopen er gewoon langs. Wij vonden destijds bij Napels de stank vele malen erger. Beter is het om mee te voelen met de lokale bewoners. Zij zitten met een volle stortplaats en een nieuwe gepland in een gebied – Lefkimi – waar men er fel op tegen is – waarschijnlijk terecht. Onze hotelbaas ging ook elke avond protesteren. We hebben dagelijks de ME zien posten nabij het dorp Lefkimi. Het is zaak dat er echte oplossingen worden gevonden, zoals betere afvalscheiding en schone verbranding. Nu wordt alles in plastic zakken gedumpt, dozen gaan in zijn geheel in de containers etc. Dat is dweilen met de kraan open. Campagnes van de overheid komen niet aan. Er is nog weinig besef van een schone leefomgeving – er is veel zwerfvuil. Dit zijn de onderliggende problemen die eerst opgelost moeten worden. De toeristen komen toch wel…elke 10 minuten een vliegtuig vol.

 8. Sil schreef:

  Wij zijn nu op Corfu en nog steeds bergen afval. Mondkapjes heb ik nog niemand mee zien lopen. Ja, het stinkt behoorlijk wanneer je er langskomt. Eerder naar huis gaan vind ik echter zwaar overdreven. Bij de accommodaties word het afval hier weggehaald en op de stranden ook. Naast vuilcontainers langs de wegen hoopt het vuilnis zich wel enorm op.

 9. Tom Kloos schreef:

  Er is niets overdreven. Het is een grote vuilnisbelt… ook nu nog 9 oktober!! Niks opgelost!!
  Het eiland vernietigt het toerisme op deze manier voorgoed..
  wij doen een fiets trip van een week en zelfs op de allerkleinste weggetjes liggen overal grote bergen vuilnis. Alle praatjes dat het probleem is opgelost zijn niet waar, slechts bedoeld om toeristen te laten komen.. erg jammer

 10. […] Corfu kampt al enkele maanden met een afvalprobleem. De voornaamste oorzaak is de overvolle vuilnisbelt bij Temploni, in het midden van Corfu. Griekenland werd vorig jaar door het Europese Hof van Justitie veroordeeld voor het slechte beheer van deze stortplaats. De autoriteiten willen daarom de nieuwe vuilstort bij Lefkimmi, in het zuiden van het eiland, in gebruik nemen maar dat stuit op groot verzet van de omwonenden. […]

 11. […] Corfu kampt al maanden met een afvalprobleem. De voornaamste oorzaak is de overvolle vuilnisbelt bij Temploni, in het midden van Corfu. Griekenland werd in 2017 door het Europese Hof van Justitie veroordeeld voor het slechte beheer van deze stortplaats. De autoriteiten willen daarom de nieuwe vuilstort bij Lefkimmi, in het zuiden van het eiland, in gebruik nemen maar dat stuit op groot verzet van de omwonenden. […]

 12. Pim Van Der Torre schreef:

  Nu 25 juli 2019 nog niets verandert in de situatie. Kwamen vanmorgen langs de weg een 150 mtr lange vuilnisstort tegen en verschillende illegaal gecreëerd vuilstortplaatsen. Afvalcontainers zijn bedolven onder huisvuil, rond een smerige en naar mijn mening een niet houdbare situatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: