Griekse militairen blijven vastzitten in Turkije

De Griekse luitenant Aggelos Mitretodis en sergeant Dimitris Kouklatzis blijven vastzitten in een Turkse gevangenis. Een Turkse rechtbank heeft opnieuw een verzoek om hun vrijlating afgewezen.

Net als de vorige keren (op 5 en 27 maart en 26 april) legde de Turkse justitie het verzoek naast zich neer, omdat de twee Griekse militairen geen permanent adres hebben in Turkije. Ze zouden daardoor vluchtgevaarlijk zijn. Het tweetal wordt verdacht van spionage en het illegaal betreden van een militaire zone.

De Griekse militairen zitten al sinds 1 maart vast in de maximaal beveiligde gevangenis in Edirne, zonder enig proces en afgezonderd van andere gevangenen. Ze werden tijdens een routinepatrouille in het grensgebied van Evros gearresteerd door Turkse troepen toen ze in slecht weer per ongeluk de grens overstaken.

De Griekse parlementsvoorzitter Nikos Voutsis bezocht de militairen vorige week in de gevangenis. Europarlementariër Manolis Kefalogiannis deed dat een week eerder als hoofd van een delegatie van het Europees Parlement in Turkije.

Niet alleen Griekenland, maar ook de Europese Unie en het Europees Parlement hebben Ankara herhaaldelijk opgeroepen de ‘illegale detentie’ van de twee militairen te beëindigen. De Turkse president Erdogan wil het tweetal alleen laten gaan als Athene de acht Turkse militairen, die na de mislukte staatsgreep in 2016 naar Griekenland vluchtten, uitlevert aan Turkije.

Op 2 mei werd een Turkse gemeentewerker door Griekse grenstroepen vastgehouden nadat hij per ongeluk met een graafmachine de grens was overgestoken. Een Griekse rechtbank veroordeelde de man in eerste instantie tot vijf maanden gevangenisstraf, maar hij werd op 5 mei uitgezet naar Turkije en kreeg een boete van 1500 euro.

3 Responses to Griekse militairen blijven vastzitten in Turkije

  1. […] de gespannen verhouding tussen de twee buurlanden nog verder op de spits gedreven.  Sinds maart zitten er twee Griekse militairen gevangen in Turkije omdat ze per ongeluk de Grieks-Turkse grens overstaken tijdens een patrouille in slecht […]

  2. […] Griekse militairen blijven vastzitten in Turkije […]

  3. […] de Europese Unie en het Europees Parlement hebben Ankara herhaaldelijk verzocht om de ‘illegale detentie’ te beëindigen. President Erdogan wil het tweetal alleen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: