‘Turkije schort migrantendeal met Griekenland op’

Turkije heeft de vluchtelingendeal met Griekenland opgeschort. Dat heeft minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken gezegd tegen Turkse journalisten.

De minister verwees volgens de krant Hürriyet naar afspraken over het terugnemen van migranten die vanuit Turkije naar Griekenland zijn gereisd. Turkije neemt dergelijke migranten terug. In ruil daarvoor worden Syrische vluchtelingen in Turkije ondergebracht in de EU.

De vluchtelingendeal die Turkije in maart 2016 sloot met de EU blijft wel van kracht.

Aanleiding voor het bevriezen van de bilaterale deal is het diplomatieke conflict over Turkse militairen die in 2016 na een mislukte couppoging naar Griekenland vluchtten. Ankara eist dat ze worden uitgeleverd, maar het Griekse hof blokkeerde de uitlevering omdat de militairen in eigen land geen eerlijk proces zouden krijgen.

De Griekse Raad van State bepaalde twee weken geleden dat in ieder geval één van de acht definitief politiek asiel in Griekenland krijgt. Eerder deze week werden de vier laatste militairen vrijgelaten omdat hun voorarrest was verlopen. Een beslissing over hun asielaanvragen is nog in behandeling. De Turkse militairen verblijven op een zwaarbewaakte, geheime locatie.

Onacceptabel

Cavusoglu noemt de vrijlating van de acht militairen onacceptabel. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is Griekenland een land ‘dat een veilige haven biedt aan putschisten’.

“Het vrijlaten van verraders die een staatsgreep beraamden om de democratie in een buurland omver te werpen door een land dat beweert de wieg van de democratie te zijn, voldoet niet aan het internationale recht, noch aan goede burenrelaties”, zei het ministerie gisteren  in een verklaring.

Griekse militairen vast in Turkije

Turkije houdt zelf sinds begin maart twee Griekse militairen vast, zonder enig proces. De militairen werden tijdens een routinepatrouille in het grensgebied van Evros gearresteerd toen ze in slecht weer per ongeluk de grens overstaken. Turkije verdenkt hen van spionage.

Griekenland, de Europese Unie en het Europees Parlement hebben Ankara herhaaldelijk verzocht om de ‘illegale detentie’ te beëindigen. President Erdogan wil het tweetal alleen laten gaan als Athene de acht Turkse militairen uitlevert aan Turkije.

One Response to ‘Turkije schort migrantendeal met Griekenland op’

  1. […] ‘Turkije schort migrantendeal met Griekenland op’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: