Stournaras daagt getuigen in Novartis-schandaal

Gouverneur van de Griekse centrale bank Yannis Stournaras heeft een rechtszaak aangespannen tegen twee beschermde getuigen in de Novartis-omkopingszaak. Hij beschuldigt hen van meineed en laster.

Volgens de getuigen is Stournaras een van de tien prominente (oud)politici die steekpenningen hebben ontvangen van het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis. De twee getuigen zijn alleen bekend onder een alias en Stournaras wil dat het Hooggerechtshof onderzoekt of het in strijd met de wet is om hun identiteit geheim te houden.

Eerder deze week gaf de openbaar aanklager in de corruptiezaak opdracht om inzage te geven in de bankrekeningen en andere activa van de tien politici die in de Novartis-zaak worden genoemd. De Griekse justitie doet al ruim een jaar onderzoek naar corruptie in de gezondheidszorg. Een deel van het bewijsmateriaal in de Novartis-zaak is afkomstig van de FBI.

Tussen 2006 en 2015 zou de Zwitserse farmagigant miljoenen euro’s smeergeld hebben betaald aan Griekse artsen en politici om hoge prijzen voor zijn producten veilig te stellen, terwijl er goedkopere alternatieven beschikbaar waren. Het smeergeld zat meestal ‘verstopt’ in dure facturen voor medische congressen en reizen, naar volgens getuigen werd soms ook contant geld betaald.

Behalve Stournaras, die van juli 2012 tot juni 2016 minister van Financiën was, worden onder meer ook oud-premier Antonis Samaras en EU-commissaris voor migratie Dimitris Avramopoulos genoemd in het vermeende omkoopschandaal. Alle betrokken politici ontkennen de beschuldigingen en noemen het een lastercampagne van hun politieke rivalen.

Samaras spande een rechtszaak aan tegen premier Alexis Tsipras. Volgens Samaras zit Tsipras achter het complot om oppositiepolitici te bezoedelen door hen te betrekken bij het corruptieonderzoek rond Novartis. Samaras heeft ook de Griekse onderzoeksjournalist Kostas Vaxevanis aangeklaagd wegens smaad.

2 Responses to Stournaras daagt getuigen in Novartis-schandaal

  1. […] Stournaras daagt getuigen in Novartis-schandaal […]

  2. […] april 2018 spande de gouverneur van de Griekse centrale bank Yannis Stournaras een rechtszaak aangespannen tegen twee beschermde getuigen in de Novartis-zaak. Hij beschuldigt hen van meineed en laster. […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.