Oud-premier Samaras daagt Tsipras voor de rechter

Oud-premier Antonis Samaras (Nea Dimokratia) heeft een rechtszaak aangespannen tegen de huidige premier Alexis Tsipras. Volgens Samaras zit Tsipras achter een complot om oppositiepolitici te bezoedelen door hen te betrekken bij het corruptieonderzoek rond het farmaceutische bedrijf Novartis.

“Hij is verantwoordelijk voor de vreselijke samenzwering die in elkaar is gezet. Het is zo slecht ontworpen dat het op zichzelf uit elkaar valt”, zegt Samaras in een verklaring. “In een tijd waarin Griekenland voor grote uitdagingen en bedreigingen staat, proberen ze hun tegenstanders zwart te maken met leugens en het Griekse volk te verdelen.”

Volgens de conservatieve ex-premier heeft de regering de aantijgingen van corruptie haastig naar buiten gebracht om de aandacht af te leiden van het grootscheepse Macedonië-protest. Een dag na het protest in Athene kwam het nieuws naar buiten dat tien Griekse (oud)politici verdacht worden van het aannemen van steekpenningen van de Zwitserse farmagigant Novartis. Onder hen zijn de oud-premiers Panagiotos Pikrammenos en Samaras en de huidige Eurocommissaris voor migratie Dimitris Avramopoulos.

Tussen 2006 en 2015 zou Novartis miljoenen euro’s smeergeld hebben betaald aan Griekse politici om hun producten in Griekse overheidsziekenhuizen te krijgen en de prijs ervan hoog te houden. Samaras, die premier was tussen 2012 en 2015, noemt die beschuldigingen ‘laster’. Hij zegt dat zijn regering de corruptie in de gezondheidszorg juist effectief heeft aangepakt en dat de hoge uitgaven voor medicijnen zijn verminderd. Tsipras en zijn Syriza-partij zouden die inspanningen tegenwerken.

Het dossier over het vermeende omkoopschandaal bevat de getuigenissen van 20 personen, waaronder drie beschermde getuigen, en bewijsmateriaal dat is geleverd door Amerikaanse autoriteiten. Novartis heeft toegezegd mee te werken aan het onderzoek en is een interne audit gestart.

3 Responses to Oud-premier Samaras daagt Tsipras voor de rechter

  1. […] Oud-premier Samaras daagt Tsipras voor de rechter […]

  2. […] de huidige regering om hen in diskrediet te brengen. Voormalig premier Antonis Samaras heeft zelfs een rechtszaak aangespannen tegen de huidige premier Tsipras. Ook drie andere politici hebben een rechtszaak aangespannen […]

  3. […] Samaras spande een rechtszaak aan tegen premier Alexis Tsipras. Volgens Samaras zit Tsipras achter het complot om oppositiepolitici te bezoedelen door hen te betrekken bij het corruptieonderzoek rond Novartis. Samaras heeft ook de Griekse onderzoeksjournalist Kostas Vaxevanis aangeklaagd wegens smaad. […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.