Regio Epirus opgeschrikt door krachtige aardbeving

2016-10-15_aardbevingHet noordwesten van Griekenland is vanavond om 23.15 uur lokale tijd opgeschrikt door een vrij krachtige aardbeving met een kracht van 5,3 op de Schaal van Richter.

De schokken werden ook gevoeld in de rest van Epirus, op de Ionische eilanden,  in Aitoloakarnania en Larisa.

Het epicentrum lag volgens het Atheense Instituut voor Geodynamica op een diepte van 17 kilometer, ongeveer 28 kilometer ten zuidwesten van Konitsa, in de regio Epirus. Konitsa ligt ten noorden van de stad Ioannina, niet ver van de grens met Albanië.

Vallende stenen veroorzaakten lichte schade aan het wegdek in het bergachtige gebied, maar er raakte niemand gewond, laat de politie weten aan persbureau Athens News Agency.  Ook zijn er geen meldingen van zware schade aan wegen of gebouwen.

De  eerste grote beving, die 30 seconden duurde, werd binnen acht minuten gevolgd door twee flinke naschokken van 4,1 en 3,5 op de Schaal van Richter. Daarna volgde nog een hele reeks naschokken. De meeste waren licht, maar rond één uur ’s nachts werd weer een beving met de kracht van 4,1 gemeten.

Omdat de bevingen bleven aanhouden, verlieten bezorgde inwoners hun huizen. Veel families met kinderen en ouderen stapten in de auto om de stad te verlaten, met files op de belangrijkste wegen tot gevolg. Anderen brachten de nacht door op straat, tot de hevigheid van de naschokken was afgezwakt.

Eerder op de dag werden ook al bevingen van 4,1 en 4,2 geregistreerd inde Egeïsche Zee  ten oosten van het eiland Lesbos en ten zuidwesten van het eiland Karpathos. Ook hier raakte niemand gewond.

Griekenland wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. De schade blijft meestal beperkt en slachtoffers vallen er zelden. Uitzondering was een aardbeving in Athene met de kracht van 5.9 op de Schaal van Richter, die in 1999 aan 143 mensen het leven kostte.

Update 16/10:  In de nacht en gedurende de ochtend werd een tiental zware naschokken gemeten, met een kracht tussen de 4,0 en 4,8 op de schaal van Richter. Daar tussendoor werden ook tientallen lichtere naschokken geregistreerd in de omgeving van Ioannina. Inmiddels zijn er al honderden naschokken geweest. 

3 Responses to Regio Epirus opgeschrikt door krachtige aardbeving

  1. […] Regio Epirus opgeschrikt door aardbeving […]

  2. […] 16 oktober werden Ioannina en omgeving getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,4 op de Schaal van Richter. Daarna volgden honderden naschokken, waarvan sommigen heel […]

  3. […] oktober vorig jaar werd de Griekse regio Epirus opgeschrikt door een krachtige aardbeving. Als gevolg van de beving ontstond een gigantisch sinkhole in de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: