Minderjarige vluchtelingen opgesloten in cel

Beeld: HRWMinderjarige vluchtelingen worden in Griekenland wekenlang opgesloten in kleine, overvolle en onhygiënische politiecellen. Dit is in strijd met Griekse en internationale wetten. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) schrijft dat in een rapport dat vandaag verschijnt.

“Griekenland zegt dat de kinderen worden vastgehouden voor hun eigen veiligheid, maar opgesloten zitten in krappe en smerige cellen is het laatste wat deze kinderen nodig hebben’, zegt Rebecca Riddell, co-auteur van het rapport “Why Are You Keeping Me Here?”: Unaccompanied Children Detained in Greece.

De organisatie bezocht twee politiebureaus en twee detentiecentra en constateerde dat er geen juridische en psychische bijstand en geen tolken aanwezig waren. Ook zitten de kinderen soms in een cel bij volwassenen die geen familie zijn, is geen geen tv en nauwelijks boeken of spelletjes om hen bezig te houden.

In de eerste zeven maanden van dit jaar werden meer dan 3300 alleenstaande minderjarige vluchtelingen en migranten geregisteerd in Griekenland. Deze kinderen moeten worden doorverwezen naar een veilige accommodatie, maar vanwege een chronisch ruimtegebrek houdt Griekenland ze vast in zogenaamde beschermende hechtenis. Daar moeten ze wachten tot er plaats is in een opvangcentrum. In maart waren er 416 speciale opvangplekken voor minderjarigen, zijn het er 800. Eind oktober moeten het er 1400 zijn.

Volgens de Griekse wet mogen niet-begeleide kinderen maximaal 25 dagen worden vastgehouden in afwachting van overplaatsing naar een veilige accommodatie. Dit is om te voorkomen dat ze in handen vallen van mensenhandelaren. Human Rights Watch zegt dat de kinderen nu gemiddeld 40 dagen worden vastgehouden.

“We hebben het over kinderen die helemaal alleen hun land zijn ontvlucht, vaak om aan geweld te ontsnappen. Griekenland en de EU moeten meer doen om deze kwetsbare kinderen de zorg te geven die ze nodig hebben en verdienen”, zegt Rebecca Riddell.

 

2 Responses to Minderjarige vluchtelingen opgesloten in cel

  1. […] Minderjarige vluchtelingen opgesloten in cel […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: