Griekenland haalde begrotingsdoelen niet

eurocrisisGriekenland heeft in 2014 de doelstellingen voor de bestrijding van de schuldencrisis niet gehaald. Zowel het begrotingstekort als de omvang van de schuldenlast zijn groter uitgevallen dan de bedoeling was. Dat maakte het Griekse statistiekbureau Elstat bekend.

De conservatieve regering van premier Samaras schatte dat het begrotingstekort over 2014 zou uitkomen op 1,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Maar het tekort is nu 3,5 procent. De schuldenlast blijft in verhouding tot het binnenlands product enorm en kwam in 2014 uit op 177 procent van het bbp. In absolute cijfers is het wel afgenomen en bedraagt de schuldenlast nu 317,1 miljard euro.

De huidige linkse regering onder leiding van premier Tsipras is nog altijd in onderhandeling met de EU, de ECB en het IMF over de laatste schijf van het tweede internationale noodplan voor Griekenland. De Grieken moeten een lijst met economische hervormingen inleveren, maar de internationale schuldeisers zijn nog niet overtuigd van de Griekse plannen. Op 20 april moet de definitieve lijst met maatregelen zijn ingeleverd.

Ondertussen verlaagde kredietbeoordelaar S&P de status van Griekenland van B- naar CCC+. Volgens S&P blijft het onzeker of Athene aan alle betalingsverplichtingen kan blijven voldoen en zijn economische hervormingen hard nodig.

Een lagere kredietwaardigheid betekent dat investeren in Griekse staatsleningen een nog groter risico met zich meebrengt. Door de lage beoordeling van ratingbureaus heeft Griekenland al een paar jaar geen toegang tot de kapitaalmarkt. Om aan geld te komen is het land afhankelijk van noodleningen.

2 Responses to Griekenland haalde begrotingsdoelen niet

  1. […] maakte het Griekse statistiekbureau Elstat bekend dat de begrotingsdoelen in 2014 niet zijn gehaald. Zowel het begrotingstekort als de omvang van de schuldenlast vielen hoger […]

  2. […] Griekenland haalde begrotingsdoelen niet […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: