ECB verhoogt noodsteun voor Griekenland

ecbDe Europese Centrale Bank (ECB) heeft het maximale bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend verhoogd met 800 miljoen euro. Dat melden anonieme bronnen bij de ECB, schrijft de Wall Street Journal.

De totale omvang van de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) werd bij een bestuursvergadering van de ECB opgevoerd tot 74 miljard euro, aldus ingewijden. Deze steun kan worden verstrekt door de centrale bank van een euroland.

Het ELA-steunprogramma voor Griekenland zou al meerdere keren zijn vergroot. De leningen uit de Emergency Liquidity Assistance hebben een hogere rente dan de standaard leningen van de ECB en het kredietrisico blijft bij Griekenland.

Griekse banken werden gedwongen tot het gebruik van de ELA nadat de ECB hen verbood nog meer geld aan de Griekse overheid te lenen

In januari klopten de Alpha Bank en Eurobank bij de Griekse centrale bank aan voor tijdelijke noodleningen. Het zou gaan om een bedrag van meer dan vijf miljard euro.

De kapitaalpositie van de twee Griekse banken was verslechterd doordat spaarders (een deel van) hun geld van de bank haalde na de aankondiging van vervroegde verkiezingen.

One Response to ECB verhoogt noodsteun voor Griekenland

  1. […] ECB verhoogt noodsteun voor Griekenland […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: