Nieuwe foto’s mysterieuze graftombe Amphipolis

amphipolis_beeldenWie er in de enorme Macedonische graftombe in Amphipolis ligt begraven is nog altijd een raadsel. Terwijl archeologen verder gaan met hun onderzoek, publiceerde het Griekse ministerie van Cultuur nieuwe foto’s van de kariatiden.

De twee pilaren in de vorm van vrouwenfiguren zijn 2.27 meter hoog en werden ontdekt in een voorkamer van de tombe. De beelden staan op een marmeren sokkel van 1.33 meter hoog. Volgens experts is de kwaliteit van het beeldhouwwerk ‘uniek’. Vooral de details waarmee de voeten van de vrouwen zijn uitgehouwen zijn opmerkelijk.

De graftombe in Amphipolis dateert uit de vierde eeuw voor Christus en werd begin augustus ontdekt. Tot dusver hebben archeologen de ingang met een trap, een eerste voorkamer met twee sfinxen en een tweede met kariatiden volledig blootgelegd.

Er is ook een derde voorkamer ontdekt, maar daarvan zijn grote delen nog gevuld met zand en aarde. Omdat er instortingsgevaar is, moet de kamer eerst gestut worden voor het onderzoek verder kan gaan. Mogelijk heeft de tombe ook nog een vierde kamer.

Vanwege de pracht van het graf zijn archeologen het er over eens dat de tombe werd gebouwd voor een prominent persoon. Maar wie er ligt is vooralsnog een mysterie. In Griekenland wordt er druk over gespeculeerd. Het zou ook kunnen dat de tombe een cenotaaf is: een leeg praalgraf ter nagedachtenis aan een overledene wiens lichaam ergens anders werd begraven of onvindbaar is.

Volgens minister van Cultuur Kostas Tasoulas is het echter uitgesloten dat Alexander de Grote in de tombe is begraven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: