Twee kariatiden gevonden bij tombe Amphipolis

kariatide_amphipolisBij grootschalige opgravingen in Amphipolis – waar vorige maand een grote eeuwenoude graftombe werd blootgelegd – hebben archeologen twee kariatiden gevonden.

Kariatiden zijn vrouwenbeelden die gebruikt worden als pilaren of pilasters, zoals bijvoorbeeld bij het Erechtheion op de Acropolis in Athene.

De standbeelden werden ontdekt bij de binneningang van de graftombe, die dateert uit 350 tot 300 voor Christus. Waarschijnlijk fungeerden ze als wachters. De linkerarm van de ene en de rechterarm van de andere kariatide zijn zo aangebracht dat ze de toegang tot de graftombe lijken te weigeren.

De twee marmeren vrouwfiguren dragen een lange tuniek en hebben gekruld haar dat tot op de schouders valt. Van één van de beelden ontbreekt het gezicht terwijl het bij de andere kariatide nog bijna geheel intact is.

De beelden zijn gemaakt uit marmer dat afkomstig is van het nabijgelegen eiland Thassos. De gebruikte techniek is dezelfde als bij twee sfinxen die eerder op de site werden gevonden. Op de beelden zijn ook sporen te zien van een rode en blauwe kleur. In het plafond van de ruimte vonden archeologen een marmeren tegel met daarop een rozet in de kleuren rood, geel en blauw.

Archeologen zijn al twee jaar bezig met opgravingen in Amphipolis. In augustus werd de eeuwenoude graftombe van 590 meter lang gevonden. Hoe meer er hiervan wordt blootgelegd, hoe groter ook de hoop is dat het graf en zijn schatten nog ongeschonden zijn.

De vondst van de kariatiden sterkt de vermoedens dat het gaat om een zeer belangrijke graftombe.  Griekse media speculeren dat het mogelijk gaat om het graf van Alexander de Grote, maar experts vinden dat te voorbarig.

5 Responses to Twee kariatiden gevonden bij tombe Amphipolis

  1. […] twee pilaren in de vorm van vrouwenfiguren zijn 2.27 meter hoog en werden ontdekt in een voorkamer van de tombe. De beelden staan op een marmeren sokkel van 1.33 meter hoog. Volgens experts is de kwaliteit van […]

  2. […] de eeuwenoude graftombe in Amphipolis. In de tweede kamer van de tombe (achter de twee kariatiden die eerder werden gevonden) hebben archeologen een groot mozaïek […]

  3. […] tombe bestaat uit een ingang met een trap, een eerste kamer met twee sfinxen en een tweede kamer met kariatiden. Een enorm mozaïek dat de ontvoering van Persephone voorstelt, beslaat de vloer van het […]

  4. […] augustus 2014 ontdekten archeologen in de buurt van Serres in Noord-Griekenland de ingang van een graftombe uit 350 tot 300 voor Christus. Ze vonden een ingang met trap, een kamer met twee sfinxen en een […]

  5. […] Twee kariatiden gevonden bij tombe Amphipolis […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: