Griekse coalitie krijgt klappen bij lokale verkiezingen

8664374-vector-illustration-of-vote-poll-ballot-box-for-greece-greek-electionsBij de eerste ronde van lokale en regionale verkiezingen in Griekenland kregen de regeringspartijen een forse klap te verwerken. Grote winnaar was de linkse oppositiepartij Syriza.

“Hoewel het om lokale verkiezingen gaat, is de stembusgang een krachtmeting tussen zij die de regering steunen en zij die zich hiertegen verzetten”, zegt Thomas Gerakis van het onderzoeksinstituut Marc.

De resultaten weerspiegelen volgens waarnemers de onvrede en woede over de zware bezuinigingen, belastingverhogingen en kortingen op salaris en pensioenen waar de Grieken nu al vijf jaar onder lijden. Syriza is fel tegen de bezuinigingsoperaties, partijleider Alexis Tsipras wil het grootste deel van de maatregelen schrappen.

Op 25 mei wordt de tweede ronde van de verkiezingen gehouden en dan zijn ook de Europese verkiezingen. Volgens een peiling heeft de eurosceptische Syriza ook daar aan populariteit gewonnen.

Tsipras kondigde aan dat de verkiezingen van volgende week een ‘referendum over het memorandum dat nooit werd gehouden’ zullen zijn. Hij refereerde hiermee aan het mislukte referendum-voorstel van de toenmalige premier George Papandreou dat leidde tot zijn ondergang.

One Response to Griekse coalitie krijgt klappen bij lokale verkiezingen

  1. […] extreemrechtse partij is de derde partij van Griekenland. Bij de recente Europese Parlementsverkiezingen en lokale verkiezingen haalde Gouden Dageraad 9,4 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: