‘Griekenland schendt mensenrechten’

Asielzoekers die naar Griekenland worden teruggestuurd, komen in vreselijke situaties terecht. Mensen hebben nauwelijks de mogelijkheid asiel aan te vragen, krijgen praktisch geen juridische bijstand. Wanneer ze als illegaal worden opgepakt, belanden ze zonder pardon in de gevangenis en worden ze vaak mishandeld.

Nederland moet dan ook geen asielzoekers meer uitzetten naar Griekenland. Dat schrijven Amnesty International en VluchtelingenWerk in een gezamenlijke brief aan staatssecretaris Albayrak van Justitie.

Het gaat om de zogenaamde Dublinclaimanten; mensen die in Nederland een asielaanvraag doen, nadat ze dat eerder in een ander Europees land hebben gedaan. Volgens een Europees verdrag (de Dublinverordening) moet het eerste Europese land waar een asielzoeker zich heeft gemeld, de asielaanvraag in behandeling nemen.

Volgens VluchtelingenWerk en Amnesty zijn de asielzoekers in Griekenland niet in goede handen en is terugsturen ‘onverantwoord’. Er komen steeds meer berichten over ernstige mensenrechtenschendingen door de Griekse autoriteiten.

Het Europese Hof van Justitie heeft Griekenland al eerder veroordeeld omdat het zijn verplichtingen over opvangvoorzieningen voor asielzoekers niet nakomt. De Europese Commissie heeft Griekenland weer voor het Europees Hof van Justitie gedaagd, omdat zij vindt dat het land zich niet aan zijn verantwoordelijkheden onder de Dublinverordening houdt.

Noorwegen en Duitsland zijn al gestopt met het uitzetten van asielzoekers naar Griekenland vanwege de slechte behandeling daar.

2 Responses to ‘Griekenland schendt mensenrechten’

  1. […] verschillende vluchtelingenorganisaties hebben vorige maand de EU-lidstaten opgeroepen vluchtelingen niet langer terug te sturen naar Griekenland omdat sommige asielzoekers inhumaan behandeld worden. […]

  2. gabriella schreef:

    Dear I like to mention that this is the work of already person who are immigtants themselves form outside and who never ever belonged to the greek aristocratical world ! that denies such attitudes copletley !

    this is the work of immigrants themselves !

    best regards ,

    gabriella o anssis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: