The Economist: Griekenland is Land van het Jaar

Het invloedrijke Britse opinieblad The Economist heeft Griekenland uitgeroepen tot Land van het Jaar 2023 vanwege zijn veerkracht in wat het blad omschreef als ‘een moeilijk jaar vol conflicten en oorlog, autocratische regimes en beperkte vrijheden’.

The Economist zocht voor het Land van het Jaar naar de plek die zich het meest verbeterd heeft en naar ‘een lichtpuntje in een sombere wereld’.

De keuze viel uiteindelijk op Griekenland omdat het land volgens het weekblad er na jaren van pijnlijke hervormingen en herstructureringen in slaagde om in 2023 bovenaan de jaarlijkse ranglijst van rijke wereldeconomieën te staan.

Het opinieblad maakt daarbij wel de kanttekening dat Griekenland verre van perfect is. Als voorbeelden worden het fatale treinongeluk bij Tempi genoemd – dat corruptie en een achterblijvende infrastructuur aan het licht bracht – het Predator-afluisterschandaal en de slechte behandeling van migranten.

“Wie had een paar jaar geleden gedacht dat Griekenland uitgeroepen zou worden tot The Economist’s land van het jaar? Toch is dit precies wat er is gebeurd”, schrijft premier Mitsotakis op social media. Hij noemt de uitverkiezing een ‘erkenning van de inspanningen van het Griekse volk, onze voortdurende hervormingen en de vooruitgang van ons land’.

4 Responses to The Economist: Griekenland is Land van het Jaar

  1. […] The Economist: Griekenland is Land van het Jaar […]

  2. dani2503 schreef:

    Ik geloof er niks van. Ik weet niet waarop deze keuze is gebaseerd, maar helaas zijn er te veel negatieve gebeurtenissen geweest, die dit niet zullen beamen.

    • Natascha schreef:

      De motivering van The Economist voor hun keuze van ‘Land van het Jaar’ staat letterlijk in de tekst. Net als de kanttekening die het opinieblad erbij maakt, namelijk
      dat Griekenland verre van perfect is. Als voorbeelden worden het treinongeluk bij Tempi genoemd, het afluisterschandaal en de slechte behandeling van migranten.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.