Minister laat kunstwerk tegen femicide verwijderen na klacht

Een roze Griekse vlag die te zien was op een expositie in het Griekse consulaat in New York is op verzoek van de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Giorgos Gerapetritis verwijderd. Hij gaf die opdracht na klachten van een extreemrechtse partij in het Griekse parlement.

Het werk ‘Neighborhood Guilt’ van de in New York gevestigde kunstenaar Georgia Lale is onderdeel van een tentoonstelling over femicide en huiselijk geweld die op 15 december werd geopend. Met de symbolische roze vlag wilde ze de kwestie van huiselijk geweld in Griekenland en de omvang ervan benadrukken.

Lakens van Griekse vrouwen

“De meerderheid van de slachtoffers van vrouwenmoord (femicide) wordt in hun huis en op hun bed vermoord. Hun leven eindigt op het bed dat ze elke ochtend opmaken. Hun lakens absorberen hun bloed. Het zijn net zulke lakens als de lakens die onze tranen absorberen, die onze dromen absorberen”, aldus Lale.

Lale kreeg het idee om een ​​kunstwerk te maken na de moord op de 20-jarige Caroline Crouch door haar man in 2021. Vervolgens vroeg ze vrouwen in Griekenland om haar lakens te sturen. “Met deze lakens heb ik de Griekse vlag gemaakt toen ik terugkeerde naar mijn atelier in New York. En de keuze voor de kleur roze was niet de mijne, maar die van de vrouwen in Griekenland”, vertelde ze aan Star.

“Die vrouwen hebben ogenschijnlijk weinig dingen gemeen, maar ze zijn allemaal wanhopig en bang op de lakens gaan liggen”, legde Lale uit. “Voor mensen die in een gewelddadige omgeving leven is thuis geen schuilplaats. Integendeel, daar zijn ze het meest kwetsbaar, eenzaam en blootgesteld aan geweld.”

Niki-leider Natsios: vlag wordt belachelijk gemaakt

Tijdens een debat in het parlement maakte Dimitris Natsios, leider van de nationalistische partij Niki, bezwaar tegen het kunstwerk. Hij hield een foto van de roze Griekse vlag omhoog, noemde het een ‘vod’ en zei dat het ‘heiligste nationale symbool belachelijk wordt gemaakt’. “De vlag verandert alleen van kleur als hij rood gekleurd is door het bloed van de strijd van ons volk”, zei Natsios.

Na de opmerkingen van Natsios beval minister van Buitenlandse Zaken Giorgos Gerapetritis het consulaat om het kunstwerk te verwijderen om verdere kritiek en controverse te voorkomen. Die opdracht leverde de minister vervolgens scherpe kritiek op van de oppostiepartijen.

‘Fascisten tolereren niets’

Nasos Iliopoulos, parlementslid van Nieuw Links, beschuldigde de regering ervan extreemrechts te legitimeren. “Fascisten tolereren niets en de heer Gerapetritis moest hen een plezier doen”, zei hij. “Het zou goed zijn als de overheid iets substantieels doet om gendergerelateerd geweld te bestrijden, in plaats van zich te richten op een kunstwerk.”

Syriza-leider Stefanos Kasselakis zei op social media dat kunst ‘het recht heeft om zelfs met de kleuren van nationale symbolen te spelen wanneer zij een boodschap wil overbrengen – van haar verzet tegen racisme tot huiselijk geweld’. “Ik verwacht niet dat de heer Gerapetritis zal buigen voor de kunst, maar wel dat hij ze in ieder geval met rust zal laten.”

Georgia Lale reageerde met een korte verklaring op de verwijdering van haar kunstwerk. “Ik ben bedroefd dat mijn werk verkeerd werd geïnterpreteerd. Slachtoffers van vrouwenmoord zijn helden van de strijd voor vrijheid en leven in Griekenland en daar buiten.”

Femicide in Griekenland

In Griekenland komt er de laatste jaren meer aandacht voor vrouwenmoord en gendergerelateerd geweld. Pas sinds 2020 registreert de Griekse politie gevallen van huiselijk geweld als zodanig.

De COVID-19-pandemie en de daaruit voortvloeiende lockdowns hebben de intensiteit en omvang van het probleem van huiselijk geweld blootgelegd. Volgens politiegegevens waren alleen al in 2020 4.264 vrouwen in Griekenland het slachtoffer van huiselijk geweld.

Femicide kan een gevolg zijn van structureel huiselijk geweld en is een haatmisdrijf tegen vrouwen. Gemiddeld komt in Griekenland iedere 21 dagen een vrouw om het leven door (ex-)partnergeweld.

10 Responses to Minister laat kunstwerk tegen femicide verwijderen na klacht

  1. Steven schreef:

    Ja logisch bij deze regering…

  2. Rob Alberts schreef:

    Goed dat je hierover schrijft

    Vredelievende groet,

  3. […] Minister laat kunstwerk verwijderen na klacht extreemrechts […]

  4. […] tegen femicide en huiselijk geweld op verzoek van de Griekse minister van Buitenlandse Zaken werd verwijderd van een expositie in het Griekse consulaat in New York, heeft zich op social media ook uitgesproken […]

  5. […] Minister laat kunstwerk tegen femicide verwijderen na klacht […]

  6. […] Minister laat kunstwerk tegen femicide verwijderen na klacht […]

  7. […] Minister laat kunstwerk tegen femicide verwijderen na klacht […]

  8. […] Minister laat kunstwerk tegen femicide verwijderen na klacht […]

  9. […] Minister laat kunstwerk tegen femicide verwijderen na klacht […]

  10. […] Minister laat kunstwerk tegen femicide verwijderen na klacht […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.