Oude marmeren plaat blijkt ‘jaarboek’ militaire academie

Experts in Groot-Brittannië hebben ontdekt dat op een oude Griekse marmeren plaat – die sinds de jaren 1880 in de opslag van het Schotse National Museum lag – de namen van cadetten van een militaire academie staan gegraveerd.

Het gaat om de namen van 31 afgestudeerden van het Efebisch College, een elitaire militaire academie die jonge Atheense mannen voorbereidde op volwassenheid. Volgens de experts stamt de plaat met inscripties uit de eerste eeuw na Christus.

“Toen we het onder ogen kregen, beseften we dat het geen kopie was van een bestaande inscriptie”, zei Dr. Peter Liddel, hoogleraar Griekse geschiedenis en epigrafie aan de Universiteit van Manchester tegen ITV. “Het is een gegraveerde lijst met namen van een groep jongens die zich mede-efebes of mede-cadetten en vrienden noemden.”

Een efebe was een (halfvolwassen) jonge man in de oud-Griekse polis, of een jonge Atheense soldaat.

“Het bleek een lijst te zijn van cadetten uit één specifiek jaar uit de periode 41-54 na Christus, het bewind van keizer Claudius. Er staan nieuwe namen op, die we nog niet eerder tegenkwamen in het oud-Grieks”, aldus Liddel, die het onderzoek leidde.

De marmeren plaat met inscripties is volgens Liddel te vergelijken met een jaarboek van de middelbare school, zoals we dat nu kennen.

Waarschijnlijk werd de plaat in het college tentoongesteld en was hij bedoeld om ‘een gevoel van kameraadschap te creëren onder deze groep mensen die samen een rigoureus trainingsprogramma hadden doorlopen en voelden dat ze deel uitmaakten van een cohort’.

One Response to Oude marmeren plaat blijkt ‘jaarboek’ militaire academie

  1. […] Oude marmeren plaat blijkt ‘jaarboek’ militaire academie […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: