Griekenland door de ogen van de eerste fotografen

Vóór de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog in 1821 was Griekenland in het buitenland vooral bekend van gravures die zowel bestaande als denkbeeldige taferelen verbeeldden. In oktober 1839 arriveerde de fotografie in Griekenland, toen Pierre-Gaspard Gustave Joly de Lotbinière zijn eerste foto van de Propylaea maakte.

Buitenlandse fotografen die na Lotbinière naar Griekenland reisden en de Grieken die onder hen studeerden, probeerden dezelfde thema’s vast te leggen, waaronder de monumenten van Athene en Attica. Daarna volgden foto’s van archeologische opgravingen, waardoor een waardevol archief van monumenten is ontstaan.

Een deel van die foto’s is nu verzameld voor het publiek. ‘After the Revolution: Greece in the eyes of the world’ is een online fototentoonstelling over deze 19e en 20e eeuwse fotografen. Het is een initiatief van de Culturele Stichting van de Piraeus Groep (PIOP), ter gelegenheid van Werelderfgoeddag die ieder jaar op 18 april wordt gehouden.

De gratis expositie bevat meer dan 120 foto’s uit de periode 1839 – 1920, waarvan sommige gesigneerd zijn. De foto’s van diverse monumenten en plaatsen in Griekenland zijn gemaakt door Griekse en buitenlandse fotografen, waaronder William James Stillman, Philippos Margaritis, de gebroeders Romaidis en Frederic Boissonas.

Het materiaal is aangeleverd door het ministerie van Cultuur en Sport, stichtingen, culturele instellingen, particuliere collecties en archieven en bevat rechtenvrije afbeeldingen uit het buitenland. De begeleidende teksten zijn beschikbaar in het Grieks en Engels. Er is ook een video met uitleg van geselecteerde foto’s voor mensen met een visuele handicap (alleen in het Grieks)

3 Responses to Griekenland door de ogen van de eerste fotografen

  1. Andre Jansen schreef:

    Prachtige aflevering van het altijd weer interessante Parakalo. Dank.hiervoor André Jansen

  2. […] Griekenland door de ogen van de eerste fotografen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: