KINAL-leider Fofi Gennimata (56) overleden

Fofi Gennimata, leider van oppositiepartij KINAL, is vandaag in een ziekenhuis in Athene overleden. Ze werd 56 jaar.

In 2008 werd bij Gennimata borstkanker geconstateerd. Op 11 oktober moest ze worden opgenomen in het ziekenhuis omdat de kanker was teruggekomen. Vlak daarvoor had Gennimata aangekondigd dat ze zich vanwege gezondheidsredenen niet herkiesbaar stelde als partijleider van KINAL. Die verkiezing is in december.

Fotini ‘Fofi’ Gennimata was de dochter van de populaire socialistische politicus Giorgos Gennimatas. Ze studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Athene. In 2000 kwam ze namens PASOK in het Griekse parlement.

Van oktober 2009 tot september 2010 was Gennimata onderminister van Volksgezondheid en Welzijn in het kabinet van George Papandreou, en van september 2010 tot november 2011 plaatsvervangend minister van Onderwijs in hetzelfde kabinet.

Op 14 juni 2015 volgde ze Evangelos Venizelos op als partijleider van PASOK. Die partij ging in 2018 op in de centrum-linkse alliantie Beweging voor Verandering (KINAL).

Na het nieuws van haar overlijden werd in het Griekse parlement een minuut stilte gehouden en premier Mitsotakis annuleerde zijn geplande reis naar de Dodekanesos. De premier heeft 27 oktober – de dag waarop Gennimata wordt begraven – uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Het Griekse parlement heeft de zittingen voor een week geschorst.

‘Symbool van moed’

“We markeren het overlijden van Fofi Gennimata met diepe emotie: een dappere vrouw die tijdens alle gevechten in haar leven met waardigheid heeft gehandeld zonder ooit haar stralende glimlach te verliezen.”, zei president Katerina Sakellaropoulou in een verklaring. “Ze diende in het openbare leven met principes en een vriendelijkheid die we allemaal zullen missen.”

Premier Kyriakos Mitsotakis noemde Gennimata een ‘symbool van moed’. “Ik ben geschokt en bedroefd en neem met respect afscheid van haar. Haar dood was onrechtvaardig en vroegtijdig”, zei Mitsotakis. “Fofi was een vechter en streed met waardigheid tegen haar gezondheidsproblemen en de vijand die ook haar familie trof.”

‘Respect voor haar eerlijkheid’

“Gennimata was een geweldige politica en een geweldige vrouw met vertrouwen in democratie, een vrouw die dapper vocht voor haar waarden en overtuigingen”, liet regeringswoordvoerder Yiannis Economou weten.

MeRA25-leider Yannis Varoufakis zei dat haar dood ‘ons berooft van een persoon die niet kon worden gemist in het parlement, een vrouw die de mannelijke overheersing van het politieke toneel afremde’.

Ook buitenlandse politici betuigden hun medeleven, waaronder de Cypriotische president Nicos Anastasiades, de Franse Eurocommissaris Pierre Moscovici en de voorzitter van het Europees parlement David Sassoli.

2 Responses to KINAL-leider Fofi Gennimata (56) overleden

  1. […] KINAL-leider Fofi Gennimata (56) overleden […]

  2. […] Potami en DIMAR, die inmiddels weer uit de alliantie zijn gestapt. Partijleider was Fofi Gennimata, die in oktober vorig jaar overleed. Europarlementariër Nikos Androulakis werd in december verkozen tot nieuwe […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: