Journalist krijgt voorwaardelijke celstraf om tweet

De Griekse onderzoeksjournalist en uitgever Kostas Vaxevanis is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden met een proeftijd van drie jaar vanwege een satirische tweet over ex-premier Antonis Samaras.

In februari 2018 retweette Vaxevanis een foto van Samaras met het bijschift ‘Οποιος ανοίγει το στοματάκι του θα έχει την τύχη του Μαυρίκου. Το αἰσθάνομαι. (Wie zijn mond opendoet, zal het lot van Mavrikos treffen. Ik voel het) Die tekst van de meme suggereert dat de voormalige premier personen bedreigt die onderzoek doen naar de Novartis-zaak. Vaxevanis schreef er het commentaar ‘u zegt?’ boven.

Smaad

Samaras is één van de tien Griekse politici die worden genoemd in het schandaal rond het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis, dat miljoenen aan steekpenningen zou hebben betaald aan Griekse artsen en vooraanstaande politici. De naam Mavrikos in de bewuste tweet verwijst naar Panayiotis Mavrikos, uitgever van de krant Acropolis die in 2016 om het leven kwam bij een verdacht auto-ongeluk.

Een naaste medewerker van Samaras noemde het bericht dat Vaxevanis in 2018 retweette ‘vulgair, provocerend en beledigend’ en de ex-premier spande een rechtszaak aan tegen de journalist wegens smaad. Vandaag oordeelde de rechter dat er geen sprake was van smaad, maar wel van laster en dat Vaxevanis daarvoor vijf maanden voorwaardelijke celstraf kreeg.

“Een heksenjacht begint met de criminalisering van memes en twitter”, reageerde de journalist en uitgever van Documento, die tegen de straf in beroep gaat.

Lagarde-lijst

In 2012 en 2013 moest Vaxevanis voor de rechter verschijnen voor het publiceren van de ‘Lagarde lijst’ met de namen van meer dan 2000 rijke en prominente Grieken met een bankrekening in Zwitserland. Hij stelde dat hij de lijst had gepubliceerd om een systeem van corruptie bloot te leggen. Hij werd tweemaal vrijgesproken van het overtreden van de privacywetgeving.

In maart 2013 won Vaxevanis de Index on Censorship Award voor zijn onthullingen over de ‘Lagarde lijst’. Index on Censorship is een non-gouvernementele organisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

1 Responses to Journalist krijgt voorwaardelijke celstraf om tweet

  1. […] Journalist krijgt voorwaardelijke celstraf om tweet […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.