22 mensen veroordeeld in Siemens-omkoopschandaal

Veertien jaar na de start van het gerechtelijk onderzoek naar het Siemens-schandaal zijn 22 verdachten schuldig bevonden aan onder meer omkoping en witwassen.

Het gaat om een affaire uit 1997 waarbij het Duitse elektronicaconcern en een lokale dochteronderneming van Siemens naar schatting 70 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald om een contract te sluiten met de Griekse telecomprovider – en staatsbedrijf – OTE.

Ook zijn er miljoenen in de partijkassen van PASOK en Nea Dimokratia beland. Voor de beveiliging van de Olympische Spelen van Athene koos de regering Simitis uit verschillende offertes voor het C4I-systeem van het consortium SAIC en Siemens, dat 40 procent duurder was dan van een concurrerend bedrijf.

Voortvluchtig

In het omkoopschandaal werden oorspronkelijk 64 mensen aangeklaagd, maar tien van hen zijn inmiddels overleden. Van de overgebleven verdachten werden er vijf onschuldig verklaard, 27 personen werden vrijgesproken omdat hun zaak was verjaard. De 22 mensen die schuldig werden bevonden horen aan het einde van de week welke straf ze krijgen.

Onder hen is de voormalige algemeen directeur van Siemens Hellas Michalis Christoforakos, die naar Duitsland vluchtte toen het omkoopschandaal aan het licht kwam. Griekenland heeft om zijn uitlevering gevraagd, maar Duitsland weigerde dat verzoek. Ook voormalig commercieel directeur Christos Karavelas is voortvluchtig.

Ook enkele oud-directieleden van het Duitse Siemens, hoge functionarissen van OTE en twee bankiers werden veroordeeld voor hun aandeel in het schandaal.

‘Campagneschenking’

Theodoros Tsoukatos, een adviseur van oud-premier Kostas Simitis, werd niet vervolgd vanwege verjaring. Hij zou namens zijn partij PASOK één miljoen Duitse mark hebben ontvangen, volgens Tsoukatos ging het om een campagneschenking.

In 2007 kwam ook de huidige premier Kyriakos Mitsotakis in opspraak vanwege het omkoopschandaal. Hij heeft altijd elke betrokkenheid ontkend en is ook nooit schuldig bevonden.

Tasos Mandelis, in 1998 minister van Telecommunicatie, heeft in mei 2010 toegegeven dat hij tijdens zijn ambtstermijn van Siemens 200.000 mark ontving voor zijn verkiezingscampagne.  Mandelis, de enige Griekse politicus die werd veroordeeld in het schandaal, ontkende dat hij werd omgekocht. In 2011 kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar.

1 Responses to 22 mensen veroordeeld in Siemens-omkoopschandaal

  1. […] 22 mensen veroordeeld in Siemens-omkoopschandaal […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.