Alarmerend aantal dode dolfijnen in Egeïsche Zee

De afgelopen weken is er een ‘zeer ongebruikelijke’ piek waargenomen in de dolfijnsterfte in de Egeïsche Zee. Dat zegt het Griekse Archipelagos Institute of Marine Conservation.

Sinds eind februari zijn er 15 dode dolfijnen gevonden langs de Griekse Egeïsche kustlijn. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er slechts één of twee. Zes dolfijnen spoelden aan op Samos, dicht bij de Turkse kust. De dieren waren niet ziek en hadden geen verwondingen.

Hoewel het nog niet duidelijk is waardoor de dieren zijn overleden, legt het Archipelagos Institute wel een verband met de grootste oefening die de Turkse marine ooit heeft gehouden in de Egeïsche Zee. Tussen 27 februari en 8 maart deden meer dan 100 Turkse schepen mee aan de oefensessie “Blue Homeland”, daarbij werd gebruik gemaakt van sonar en scherpe munitie.

Oorlogsschepen gebruiken sonar om vijandelijke onderzeeërs te detecteren. Krachtige sonarapparatuur kan dolfijnen desoriënteren en verwonden. De dieren kunnen doof worden door de geluidsgolven, of ze proberen te vluchten waarna ze te snel boven water komen of aanspoelen op het strand – vaak met fatale gevolgen.

“We kunnen niet zeggen dat de Turkse oefeningen de dolfijnen hebben gedood. Maar het feit dat er zo’n ongewone en zorgwekkende toename in het sterftecijfer is, valt wel precies samen met de oefeningen”, zegt Anastassia Miliou van het Archipelagos Institute tegen persbureau AP.

De NAVO heeft een gedragscode aangenomen als het gaat om het gebruik van sonar, omdat de geluidsgolven schadelijk zijn voor zeedieren. De Griekse en Amerikaanse marine, die een grote aanwezigheid hebben in de Egeïsche Zee, houden zich aan deze code. Het is niet bekend of Turkije (ook NAVO-lid) dat ook doet.

Update 9/4: Turkije ontkent dat de dolfijnensterfte een gevolg is van de marine-oefening en zegt dat de strijdkrachten ‘zelfs tijdens operaties rekening houden met het milieu’ en ‘handelden met het besef dat we onze vrienden op zee moeten beschermen’.

2 Responses to Alarmerend aantal dode dolfijnen in Egeïsche Zee

  1. […] Alarmerend aantal dode dolfijnen in Egeïsche Zee […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: