Panathinaikos mag drie seizoenen Europa niet in

Panathinaikos is de komende drie seizoenen uitgesloten van de Europese clubcompetities. De UEFA nam die beslissing omdat de Griekse club zijn financiën niet op orde heeft. Ook moet er een (deels voorwaardelijke) boete van 200.000 euro worden betaald.

De club uit Athene, die twintig keer de landstitel pakte, heeft een schuldenlast van bijna 60 miljoen euro. De UEFA legde Panathinaikos eind vorig jaar een boete op, maar die werd opgeschort. De club kreeg de kans om voor 1 maart een regeling met alle schuldeisers treffen. Dat is niet gebeurd.

In de Griekse Super League heeft Panathinaikos al drie punten in mindering gekregen omdat oud-speler Jens Wemmer zijn achterstallige salaris niet ontving. De spelers gingen onlangs in staking vanwege te late en onvolledige salarisbetalingen.

Thaise zakenman nieuwe eigenaar Panathinaikos

Panathinaikos-eigenaar Yiannis Alafouzos maakte eerder deze week bekend dat hij de club heeft verkocht aan het investeringsfonds Pan Asia Fund van de Thaise miljardair Pairoj Piempongsant. De Griekse reder en media-ondernemer doet zijn aandelen voor het symbolische bedrag van één euro van de hand.

Piempongsant, die ook de Belgische voetbalclub Moeskroen overnam via een vergelijkbare constructie, legt in ruil 47 miljoen euro op tafel. Daarvan is 13 miljoen bedoeld voor schuldverlichting. Nog eens 20 miljoen is bestemd voor spelersaankopen voor volgend seizoen.

In september vorig jaar kondigde Panathinaikos-eigenaar Alafouzos zijn vertrek aan, omdat hij de financiële lasten van de voetbalclub niet meer kan opbrengen. Sinds zijn aantreden in 2012 had hij zelf tientallen miljoenen in de club gepompt. Panathinaikos is de eerste Griekse club die in buitenlandse handen is.

1 Responses to Panathinaikos mag drie seizoenen Europa niet in

  1. […] Panathinaikos mag drie seizoenen Europa niet in […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.