Roofvogels broeden weer in verwoest Dadia-bos

De monniksgier is terug in het Dadia-bos in het noordoosten van Griekenland. Dat geldt ook voor andere grote vogels, zoals de steenarend en de zeearend.

Een groot deel van het Dadia-bos werd vorig jaar augstus en september verwoest door een natuurbrand, die ongeveer 73.000 hectare in de as legde. De brand veroorzaakte een ecologische ramp. Het gebied herbergt tientallen diersoorten en vierhonderd plantensoorten.

Volgens het Agentschap voor Natuurlijk Milieu en Klimaatverandering (NECCA), zijn de monniksgieren nu weer teruggekeerd. Ze hebben nesten gemaakt in de gespaard gebleven bomen of de afgebrande bomen die nog overeind staan. Er zijn al enkele jongen uit het ei gekomen.

Ook is er een koppeltje monniksgieren gespot op een van de vele kunstmatige broedplaatsen die NECCA heeft aangelegd. Andere roofvogels hebben zich inmiddels ook genesteld en er verschijnen weer trekvogels in het bos.

Een bioloog van NECCA zei dat ze verrast waren dat alle vogels terugkwamen en geen andere gebieden hebben gezocht om te nestelen.

In de zomer van 2022 woedde er in het Nationale Park Dadia ook bijna twee weken lang een bosbrand, waarbij meer dan 2528 hectare dicht bos werd verwoest. Twee kuikens van de zeldzame en bedreigde Egyptische gier werden toen gered en later weer teruggeplaatst in hun nest.

1 Responses to Roofvogels broeden weer in verwoest Dadia-bos

  1. […] Roofvogels broeden weer in verwoest Dadia-bos […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.