Hagel en regen maken abrupt einde aan hittegolf

De hittegolf waar Griekenland de afgelopen week mee te maken had, is gisteren tot een abrupt einde gekomen door het weerfenomeen Medusa. In het noorden en midden van het land waar de thermometer eerst nog opliep naar 40 graden, ging de temperatuur plotseling met 15 graden omlaag.

Er vielen zware regen en hagelbuien en er stak een storm op. Volgens Griekse meteorologen viel er in het midden van het land gisteren net zoveel regen als normaal in een hele zomer. De website Epirusgate filmde een stortbui in Metsovo, een bergstad die is gebouwd tegen de hellingen van het noordelijke Pindos-gebergte.

Op sommige plaatsen waait het zo hard dat vissers en zeilers het dwingende advies kregen om vandaag niet de Egeïsche Zee op te gaan. De storm met windkracht 7 tot 8 gaat daar naar verwachting morgen weer liggen.

Overstromingen in Chalkidiki

Enorme stortbuien hebben overstromingen veroorzaakt in Chalkidiki. Vooral het middelste schiereiland Sithonia (de lijn Neos Marmaras-Azapiko-Toroni-Porto Koufo) werd getroffen door het noodweer. Wegen, campings, hotelkamers en kelders liepen onder water en boten en campers werden weggespoeld.

Volgens Griekse media ontstonden er files toen toeristen probeerden het gebied te ontvluchten. Chalkidiki is populair bij toeristen uit binnen- en buitenland. Door de regen zijn stenen, takken en modder op de wegen beland die daardoor niet toegankelijk zijn.

Toroni werd het zwaarst getroffen, brandweermannen hebben negen mensen gered die vastzaten in tenten, campers en auto’s. De loco-burgemeester van Sithonia zei tegen persbureau ANA dat de gemeente een verzoek heeft ingediend om de noodtoestand uit te roepen in het gebied.

Sneeuwstorm op de Olympus

Op de berg Olympus, met 2918 meter de hoogste berg van Griekenland, werd vanmorgen zelfs een sneeuwstorm waargenomen. De weersomstandigheden bemoeilijken de zoektocht naar een Roemeense klimmer die sinds 15 juli is gestrand op de berg.

In Amfilochia, een kustplaats in het westen van Griekenland, kwam een 45-jarige herder om het leven toen hij werd geraakt door de bliksem. Ook in West-Griekenland liepen  woningen onder water. In Patras dreigde een dak van een overdekt zwembad in te storten door de vele regen en harde windstoten. De brandweer moest een aantal mensen bevrijden die met hun auto waren gestrand. Kalavytra kreeg een enorme hagelbui te verwerken.

 Hagelstenen

Na de eerste hittegolf aan het begin van de maand, had het noorden van Griekenland te kampen met forse hagelbuien. De stenen, soms met de omvang van een walnoot, richtten grote schade aan op velden met zonnebloemen, katoen en tarwe.

2 Responses to Hagel en regen maken abrupt einde aan hittegolf

  1. […] Hagel en regen maken abrupt einde aan hittegolf […]

  2. […] Hagel en regen maken abrupt einde aan hittegolf […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: