Tweede stemronde nodig voor nieuwe president

parlementZoals verwacht heeft het Griekse parlement geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuwe president. Op 23 december volgt een tweede stemronde.

Stavros Dimas, die de regeringscoalitie vertegenwoordigt en de enige kandidaat is, kreeg maar 160 stemmen van de 295 aanwezige volksvertegenwoordigers (ND, PASOK + 5 onafhankelijke parlementsleden). Volgens de Griekse staatstelevisie onthielden 135 parlementsleden zich van stemming. Dimas had een meerderheid van 200 stemmen nodig.

In de tweede stemronde moet Dimas weer 200 stemmen zien te krijgen, anders volgt op 29 december een derde ronde. Dan heeft hij slechts 180 stemmen nodig. Lukt ook dit niet, dan volgen er nieuwe parlementsverkeizingen. Die zouden dan op 25 januari of 1 februari worden gehouden.

Voor premier Samaras en de Europese Unie zijn vervroegde verkiezingen een doemscenario. Volgens peiling wordt de linkse oppositiepartij Syriza dan de grootste. Partijleider Alexis Tsipras van Syriza wil een einde aan de maatregelen van de trojka (EU, IMF en ECB) en opnieuw onderhandelen over de financiële steun die Griekenland krijgt.

2 Responses to Tweede stemronde nodig voor nieuwe president

  1. […] In de eerste stemronde kreeg presidentskandidaat Dimas 160 stemmen, terwijl er 200 nodig waren. Op 23 december stemt het parlement voor de tweede ronde. Als er ook dan geen voldoende meerderheid wordt gehaald, volgt een derde ronde op 29 december. Dan zijn er 180 stemmen nodig. […]

  2. […] spraken hun steun uit voor Dimas, die 200 stemmen nodig had voor de winst. In de eerste ronde kreeg hij 160 stemmen.  Op 29 december volgt de derde en laatste stemronde. Dimas heeft dan 180 stemmen nodig. Lukt dit […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: