Gaat Griekse kust op Spaanse costa lijken?

toekomst_grieksekust

Het strand van Myrtos (boven) en Benidorm (onder)

Gaan de Griekse kusten er in de toekomst uitzien zoals op de onderste foto? De Griekse overheid komt binnenkort met een controversieel wetsvoorstel voor de ‘economische ontwikkeling’ van de kusten.

In het plan worden alle beperkingen opgeheven die slechts een bepaalde uitbating toelaten (zoals bars, parasols en ligbedden). Ook wordt het recht op onbelemmerde toegang tot het strand afgeschaft. Daarnaast moet het makkelijker worden om permanente constructies voor commerciële doeleinden te bouwen op de stranden en kunnen bedrijven illegale constructies legaliseren door het betalen van een boete.

Nu staat in de Griekse grondwet  dat iedereen toegang moet hebben tot het strand en dat er niet op het strand gebouwd mag worden.

Het wetsvoorstel stuit op veel verzet, onder meer van milieugroeperingen die stellen dat de plannen onomkeerbare schade toebrengen aan het kwetsbare ecosysteem en op lange termijn ook de toeristische sector zullen schaden.

Tegenstanders van de plannen hebben al enkele protestacties opgezet.  Een speciale Facebookpagina heeft al ruim 16.000 likes en er is een online petitie gestart tegen de plannen. Op de website Save The Greek Shores is meer informatie te vinden.

2 Responses to Gaat Griekse kust op Spaanse costa lijken?

  1. […] op het wetsvoorstel dat werd opgesteld door het ministerie van Financiën. De plannen veroorzaakten een storm van protest. Meer dan 135.000 mensen uit binnen- en buitenland zetten hun handtekening onder […]

  2. […] kwestie ligt in Griekenland extra gevoelig omdat de regering van plan is de stranden te gaan exploiteren. Er ligt een wetsvoorstel klaar dat het mogelijk maakt om hotels, vakantiehuizen en restaurants te […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.