Papandreou of toch weer Karamanlis?

Nog twee dagen en dan moeten de Grieken naar de stembus. Vorige maand schreef premier Karamanlis vervroegde verkiezingen uit. Hij hoopte hiermee een nieuwe termijn in de wacht te slepen en de economie weer uit het slop te trekken. Maar het ziet er naar uit dat de Grieken daar toch anders over denken.

Toen Karamanlis in 2004 voor de eerste keer werd gekozen, ging het Griekenland voor de wind. Maar de afgelopen twee jaar ging er veel mis. In 2007 verwoestten bosbranden grote delen van land, in 2008 braken er hevige rellen uit nadat de politie een 15-jarige jongen doodschoot. Er waren talloze corruptieschandalen waarbij Nea Dimokratia betrokken was.

En dan sloeg dit jaar ook de economische crisis hard toe in Griekenland. Verwacht wordt dat het begrotingstekort boven acht procent van het bbp uitkomt en de werkloosheid stijgt – vooral onder jongeren.

Karamanlis heeft aangekondigd dat hij belastingontduiking gaat aanpakken en dat in het ambtenarenbestand wordt gesneden om de tekorten op te vangen. PASOK-leider Papandreou wil hulp vragen aan buitenlandse experts om de economie weer op de rails te krijgen. Ook beloofde hij belastingen voor rijke Grieken te verhogen en wil hij meer transparantie in Griekenland.
.
In de peilingen hebben de socialisten zes procent voorsprong op de conservatieven, die op dertig procent van de stemmen kunnen rekenen. Ongeveer een vijfde van de Grieken heeft nog geen keuze gemaakt. Een groot aantal Grieken overweegt om helemaal niet te gaan stemmen, zij hebben het vertrouwen in de politiek verloren. Papandreou of Karamanlis: het is één pot nat.

One Response to Papandreou of toch weer Karamanlis?

 1. Patricia schreef:

  Hallo Natascha,

  Ik vraag me af of Kostas Karamanlis de verkiezingen nu heeft uitgeschreven om een nieuw termijn in de wacht te slepen.
  In de peilingen stond hij al ver achter. De kans om de verkiezingen te winnen is erg klein. De PASOK liep in de peilingen voor op. Na zes maanden zal de PASOK hoogstwaarschijnlijk nog verder uit gelopen zijn.
  Dat is volgens mij de reden waarom Kostas Karamanlis nu de verkiezingen heeft uitgeschreven.
  In maart 2010 moet namelijk de president gekozen worden. Als er geen tweederde meerderheid is in het parlement moeten er weer verkiezingen uitgeschreven worden.
  Dan geldt de nieuwe kieswet.
  Tevens kan Nea Dimokratia laten zien dat PASOK in die zes maanden niet veel van de beloftes heeft waar kunnen maken. Het zijn op dit moment moeilijke tijden, zowel in Griekenland en de wereld. Ik verwacht niet dat dit in zes maanden opgelost is.
  Echter ND zal die kans grijpen om eind maart 2010 de verkiezingen te winnen.

  Het is maar een gedachtenspinsel en morgenavond weten we al iets meer en eind maart zeker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: