PASOK winnaar parlementsverkiezingen

PASOK is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in Griekenland.
Na het tellen van bijna de helft van de stemmen heeft de socialistische partij van George Papandreou bijna 44 procent van de stemmen behaald.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken komt dit neer op zeker 160 zetels in het 300 zetels tellende parlement. De regeringspartij van Karamanlis kan vooralsnog rekenen op 35 procent van de stemmen en zeker 92 zetels.

Premier Costas Karamanlis heeft toegegeven dat zijn partij Nea Dimokratia (ND) de verkiezingen heeft verloren. Karamanlis nam meteen zijn ontslag als voorzitter van ND en kondigde aan dat zijn partij binnen een maand de leden zal samenroepen om een nieuwe voorzitter te kiezen. “Het is evident dat ik geen kandidaat zal zijn”, aldus Karamanlis in een korte toespraak.

De 53-jarige conservatieve politicus was vijf jaar aan de macht in Griekenland. Hij stond sinds 1997 aan het hoofd van Nea Dimokratia.

De nieuwe regering moet meteen flink aan de slag. De staatskas is leeg en de schuld hoog. Griekenland kan maatregelen van de Europese Unie tegemoet zien als het land het enorme begrotingstekort niet aanpakt. Papandreou liet eerder weten dat hij Griekenland via staatsinvesteringen en belastingen op rijken uit de crisis wil halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: